9 совети за совршена зимница 1

9 совети за совршена зимница

Вашата зимница може да биде вистинско ремек дело со кое ќе се гордеете! Точно е дека нејзината припрема може да биде напорна задача, но со неколку совети кои ќе ви ги дадеме и со вашиот труд, сигурни сме дека ќе добиете совршени домашни производи.

А бидејќи сезоната на зимници е тука,  на сите нас од голема корист ќе ни бидат чисти тегли. Во нив можеме да складираме различните компоти, мармалади, ајвар и слично. За да не купувате нови тегли и да трошите пари, сега може лесно да ги исчистите и да искористете ги старите тегли од мајонез, корнишони и печурки. Еве како да го направите тоа.

9 совети за совршена зимница 2

Неколку совети кои сигурно ќе ви ја олеснат подготовката на зимницата

  1. За зимница скоро секогаш е најдобро да користите зрели, а никако презреани намирници.
  2. Теглите мора да бидат неоштетени и беспрекорно чисти, а најдобро да бидат сосем нови. Во спротивно, убаво измијте ги, исцедете ги врз чиста платнена крпа и непосредно пред турвање на зимницата пастеризирајте ги.
  3. Стерилизирајте го и останатиот прибор и садовите, па оставете ги да се исуши без бришење.
  4. За да спречите пукање на теглите при полнење со врелата содржина, под теглите ставете влажна ткаенина.
  5. Внимавајте на количините на сол, шеќер и киселина, како што е пример во медицинката салата.
  6. Предолго варење на намирниците предизвикува губање на хранливите состојки.
  7. Лимоновиот сок и шеќер помагаат за згрутчување на џемот и слаткото, а со додаток на вода се разредуваат.
  8. Пред затворање, капачињата, рабовите на теглите, чеповите и шишињата пребришете ги со алкохол.
  9. Зеленчукот кој се складира во киселина не се препорачува да го варите и печите. Бидејќи се јаде закиселен, се препорачува лицата кои имаат зголемено лачење на желудочна киселина, посебно да внимаваат. Тука можат да се вбројат пегланите пиперки, цвекло во тегли, феферони, руска салата и слично.

Ви препорачуваме да прочитате: Лесно исчистете ги трагите од лепак на теглите.

Сподели: