баклава со ореви и цимет

Баклава со ореви и цимет

Не случајно го објавуваме овој несекојдневен рецепт за баклава со ореви и цимет. На прв поглед делува слична со другите баклави, но има фантастичен вкус со своја уникатност. Вреди да се проба!

Во народот уште е позната под името грчка баклава. Рецептот кој ни го предложи Сузана Ѓорѓиевска е пробан од повеќе наши пријатели, а нашата соработничка Клара Бос ни испрати и прекрасна фотографија која сме среќни што можеме да ја споделиме со вас, па искрено и се заблагодаруваме за тоа.

баклава со ореви и цимет

Состојки:

  • 400 гр готови кори
  • 250 гр путер
  • 5 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 200 гр лебни трошки
  • 200 гр ситно сечкани ореви
  • 200 мл масло
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 1 ќесичка цимет
  • 5 лажици кисела вода.

За шербет:

  • 1 л вода
  • 1 кг шеќер.

Подготовка:

  1. Во длабок сад се ставаат белките и се матат со миксер. Во садот постепено се додава шеќерот.
  2. Штом шеќерот се растопи, во садот се додаваат жолчките и се матат додека се добие убава пенлива смеса.
  3. Не престанувајќи со матењето, постепено се додава маслото, а потоа и киселата вода.
  4. Во одделен сад се ставаат оревите, прашокот за печиво, циметот и лебните трошки, се промешуваат и се додаваат кон смесата со јајца. Потоа се мешаат со лажица за да се соединат состојките.
  5. Путерот се топи на тивок оган. Со растопениот путер се попрскува првата кора. Над неа се става втората кора и повторно се попрскува со растопениот путер. Постапката се повторува и со третата кора.
  6. Врз третата кора се нанесува од приготвениот фил. Страничните делови од кората, се виткаат кон внатре и се формира ролат.
  7. Постапката се повторува додека се потрошат корите и филот.
  8. Ролните од баклава се редат во намрсен плех, се сечат и се попрскуваат со преостанатиот путер.
  9. Припремената баклава со ореви и цимет се печи на 180 степени, околу 30 минути. Печената баклава се остава да се излади.
  10. Шербетот се припрема така што во тенџере на оган се ставаат шеќерот и водата. Шербетот се вари додека се постигне убава густина, потоа се остава кратко време да се излади.
  11. Печената и изладена баклава се полева со шербетот. За најдобри резултати баклавата мора да биде ладна, а шербетот топол.
  12. На крај, шербетот се остава да се впие во време од неколку часа.

Рецептот го испратил: Клара Бос

Сподели: