брза мексиканска лазања

Брза мексиканска лазања

Имаме супер рецепт за мексиканска лазања која може да ја направи секој и ви ја прикажуваме чекор по чекор! Брза, сочна и превкусна, ќе ве мотивира да ја направите во првата прилика!

„Доволни се 15-тина минути за подготовка, а гарантирам ќе ве освои! Искористете го викендот и изненадете ги најблиските со најдобрата мексиканска лазања.“ – вели Марија од нашиот тим која ја приготви лазањата.

мексиканска лазања

Состојки:

За декорација:

  • домат
  • 3-4 маслинки
  • босилек.
мексиканска лазања состојки

Подготовка:

  • Во поголема тава на оган ставете го маслото да се загрее. Додајте го меленото месо и пропржете го 3-4 минути. Зачинете го со една лажица Vegeta Natur чили и мелен црн бибер по вкус.
мексиканска лазања
  • Во тавата додајте ги водата и павлаката. Измешајте и додајте ја содржината од ќесичката Vegeta Fant за лазања. Измешајте и оставете сосот да зоврие и да се згусти. Садот тргнете го од огнот и сосот поделете го на 5 еднакви делови.
  • Рерната приклучете ја да се загрева на 180 степени.
  • Во сад за печење ставете од сосот, а потоа ред тортиљи. Врз тортиљите додајте од сосот, ставете од пченката и црвениот грав, и на крај поросете со моцарела (15-20 г). Потоа ставете ред од тортиљите, сос од меленото месо, микс од зеленчукот, моцарела и постапката повторете ја уште еднаш.
мексиканска лазања
  • На крај ставете ред од тортиљите и додајте го преостанатиот сос. Ставете малку моцарела и садот покријте го со алуминиумска фолија или капак.
  • Лазањата ставете ја да се пече 15 минути. Потоа извадете ја фолијата и додајте ја преостанатата моцарела. Продолжете со печењето уште 15 минути додека моцарелата се растопи и малку порумени.
  • Доматот и маслинките исечкајте ги и ставете ги врз лазањата. Декорирајте со босилек, исечете парчиња и послужете ја мексиканската лазања додека е топла. На здравје!

Совети плус:

  • Лазањата може да ја приготвите во сад со големина 20*20 или правоаголен сад 25*15.
  • Во зависност од големината на садот искористете 4-6 тортиљи (20 см).
  • Наместо моцарела може да користите кашкавал по избор.

Автор на рецепт: Марија Кочовска.

Автор на фотографии: Симоне Калица.

*Спонзориран рецепт.

Сподели: