Сите обожаваат мекици, но ретко кој сака да ги прави. Но, затоа Катерина ни предлага одличен рецепт за брзи мекици, за кој таа вели: „Ова е рецепт различен од оние класичните мекици, но е доста вкусен и брз, бидејки нема чекање за тестото да стаса, а мекиците воопшто не се мрсни. По желба, мекиците може да се послужат со јогурт, сирење, павлака, мармалад, чоколаден прелив, мед.“
Па ако ви се пријадоа, имате супер рецепт и ајде во кујната!

Состојки:
- 250 мл кисело млеко
- ½ чаша млака вода
- 2 јајца
- ½ ќесичка прашок за печиво
- 1 лажичка сода бикарбона
- 100 мл масло
- 1 лажичка сол
- прстофат шеќер
- по потреба брашно (околу 900 -1000 гр)
- масло за пржење на мекиците.
Подготовка:
- Во длабок сад за месење ставете ги сите состојки. Замесете средно меко тесто.
- На набрашнета површна со сукало, развлечете кора и со поголема чаша или калап вадете кругови од тестото.
- Во тенџере на оган ставете поголема количина на масло да се загрее. Во загреаното масло, пржете ги мекиците од двете страни додека поруменат.
- Пржените мекици ставете ги врз кујнска хартија за да се впие вишокот на масло. Послужете ги топли или ладни, во солена или слатка верзија. На здравје!
Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.
Ви предлагаме да прочитате: Едноставен рецепт за посни мекици.