чоколадни мафини без миксер

Брзи чоколадни мафини без миксер – од кујната на Марија Кочовска

„Кој е за екстра чоколадно уживање? – Направив превкусни и брзи чоколадни мафини кои се топат во устата. Се прават за 30-тина минути, сметајќи го и времето за печење, а може да ги понесеш на работа, училиште или да ги послужиш како сладок појадок и десерт.

Состојките за подготовка се едноставни, а комбинацијата совршена. Придобивка плус е тоа што мафините се прават без миксер, па полесно не може да биде. Снимив и видео од подготовката, кое може да го погледнеш малку подолу во текстот. Превкусни се, мора да ги направиш!“ – вели Марија

брзи чоколадни мафини

Состојки:

  • 2 чаши (250 г) Екстра бело брашно од Жито Лукс
  • 3/4 до 1 чаша (150 г) шеќер
  • ½ чаша (40 г) чоколадно какао
  • 1 мала лажичка сода бикарбона
  • 1/2 ќесичка (5 г) прашок за печиво
  • 200 г чоколадни капки
  • 2 големи јајца 
  • 180 г павлака со 20% на масти
  • ½ чаша масло
  • ½ чаша млеко
  • 1,5 мала лажичка екстракт од ванила. 
чоколадни мафини со брашно

Подготовка:

  1. Брашното просејте го. 
  2. Во длабока чинија измешајте ги брашното, шеќерот, какaото, содата бикарбона и 150 г од чоколадниот чипс. 
  3. Во друга длабока чинија ставете ги јајцата, павлаката, маслото, млекото и ванилата. Измешајте ги со жица за матење.
    Во садот со сувите состојки додајте ги течните и измешајте со шпатула за да се соединат. 
  4. Во калапот за мафини ставете хартиени или силиконски кошнички. Распоредте ја смесата, а потоа од горната страна додајте ги чоколадните капки. 
  5. Печете ги во загреана рерна на 220 степени за време од 5 минути, а потоа намалете ја температурата на 180 степени и печете ги уште 15 до 16 минути. 
  6. Извадете ги од рерната и оставете ги да се изладат за време од 10 минути. Потоа извадете ги врз кујнска решетка и оставете ги целосно да се изладат. Уживајте во богатиот чоколаден вкус. На здравје! 

Совети плус:

  • Јајцата, млекото и павлаката потребно е да бидат на собна темепратура. Извади ги од фрижидер, најмалку 30 минути пред почетокот.
  • Важно е смесата кратко да се меша. Ако се меша подолго време, ќе се добијат мафини кои се поцврсти.
  • За подготовката користев Екстра бело брашно од Жито Лукс. Долго време го користам и топло го препорачувам како најдобро брашно кое може да се најде кај нас.
  • Ако ти се допадна овој рецепт, посети ги моите профили на социјалните мрежи и заследиме: Facebook – Марија Кочовска и Instagram – @kocovska.marija

Може да те интересира: Од кујната на Марија Кочовска: Брзи американски палачинки.

*Рецептот е поддржан од Жито Лукс. 

Сподели: