Везенки - печени пиперки во тегла

Везенки – печени пиперки во тегла

Зимата не би била иста доколку во неа не уживаме во еден од омилените зеленчуци на македонскиот народ, а тоа се пиперките. Во оваа прилика споделуваме со вас традиционален рецепт за везенки без конзерванси кој ни го припреми Даниела, а сме го пробале навистина многу домаќинства. 

Везенки - печени пиперки во тегла

Состојки:

  • 3 кг везенки
  • 1 китка магдонос
  • 3 главици лук
  • 750 мл бел оцет
  • 100 мл масло
  • 200 мл вода
  • 2 шолји (200 мл) сол
  • 3 шолји (200 мл) шеќер

Подготовка:

  1. Најпрво везенките се мијат и им се потсекуваат дршките.
  2. Водата, оцетот, солта, шеќерот и маслото се ставаат во длабок сад на оган за да зовријат. Кога ќе зоврие смесата температурата се намалува и се остава да вари на тивко.
  3. Пиперките се потпекуваат по малку од двете страни и додека се топли се ставаат во солилото на оган.
  4. Се вадат од солилото и се редат во чисти и суви тегли. Се ставаат два реда пиперки, а потоа се додаваат магдоносот и лукот. На секои два реда пиперки, постапката се повторува се додека теглите се наполнат.
  5. При редењето, печените везенки се притискаат со лажица. Откако теглите ќе се наполнат со пиперки, се додава солилото, а теглите топли се затвораат. Ако количината на солилото не е доволна, може дополнително да додадете оцет.

Рецептот го испратил: Даниела Џогова.

Сподели: