чурос крофни

Готвиме со Ана – Чурос крофни

Чурос се шпански крцкави крофни во форма на стапчиња. Рецептот го најдовме кај нашата пријателка Ана Наумовска (baked_with_love_by_ana), па решивме да го споделиме со вас. Превкусен крцкав десерт кој се подготвува лесно и се служи со растопено чоколадо.

Неодоливите извиени ленти од крцкаво пржено тесто се омилена улична храна во Шпанија. Се наросуваат со мешавина од шеќер и цимет, па се потопуваат во течно чоколадо. Овие чурос крофни најчесто се јадат за појадок или ужинка во комбинација со омиленото кафе. А ако сте вешти во кујната и сакате да го објавиме вашиот омилен рецепт, пишете ни на FacebookInstagram или на меил: info@sezahrana.mk

чурос крофни

Состојки:

  • 235 мл вода
  • 115 гр путер
  • прстофат сол
  • 115 гр брашно
  • 3 јајца.

За наросување:

  • шеќер
  • цимет по желба.

За декорација:

  • свежи јагоди по желба.

Состојки за сосот:

  • 500 мл млеко
  • 1 лажица нишесте (густин)
  • 125 гр темно чоколадо
  • 50 гр шеќер.
Подготовка:
  1. Во тенџере на тивок оган ставете ги водата, путерот и солта. Кога путерот ќе се растопи и почне да врие, додајте го брашното. Постојано мешајте додека смесата се соедини и се оддели од тенџерето.
  2. Потоа, тенџерето тргнете го од оган. Додавајте ги јајцата едно по едно и мешајте. Смесата можете и да ја измиксирате со перките за тесто. Треба да добиете мазна, леплива и изедначена смеса.
  3. Смесата ставете ја во готварски шприц со тркалезен отвор и направете ленти. Лентите можете да ги испечете во апаратче за чурос или да ги испржите. Ако лентите ги пржите, користете готварски шприц со ѕвездест отвор.
  4. Откако лентите ќе ги испечете или испржите наросете ги со шеќер или со шеќер и цимет по желба.
  5. Во помал сад ставете 250 мл млеко, нишесте и шеќер. Убаво измешајте.
  6. Во помало тенџере ставете го преостанатото млеко и чоколадото искршено на коцки. Мешајте додека чоколадото се растопи.
  7. Откако чоколадото ќе се растопи додајте ја смесата со млеко и нишесте. Варете со постојано мешање додека смесата се згусти. Ако после 5 минути, смесата не се згусти, додајте уште малку нишесте.
  8. Топлите чурос крофни послужете ги со топол чоколаден сос и јагоди по желба. На здравје!

Автор на рецептот: Ана Наумовска (baked_with_love_by_ana).

Ви препорачуваме да прочитате: Најдобриот испробан рецепт за домашни крофни.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: