Мммм…пица! Зарем постои човек на светот што не го обожава ова ремек дело на италијанската кујна? Топло и убаво испечено тесто во фурна, доматен сос, оригано, кашкавал што топи во устата и месни додатоци кои го даваат вистинскиот мирис и шмек. Станавте гладни зар не? Еве еден предлог за познатата Пеперони пица, кој сигурно ќе ви се допадне.
Можеби често пати сте ја јаделе оваа пица по рестораните, а сега може да ја направите дома!

Состојки:
- 1 лажичка сув квасец
- ½ чаша млака вода
- 1 лажица брашно
- 1 ¼ чаша брашно
- 1 лажичка маслиново масло
- ½ мала лажичка сол.
За фил:
- 50 – 100 мл кечап
- 150 грама кашкавал
- 150 грама свежи шампињони
- 100 грама шунка
- 100 грама кулен или чаен колбас
- 4-8 чери домати или 1 поголем домат
- оригано по вкус
- 10-тина листови свеж босилек.
Подготовка:
- Во мал сад ставете ги млаката вода, сувиот квасец и додајте една лажица брашно. Добро измешајте со лажица и оставете го квасецот да нарасне за време од неколку минути.
- Во подлабок сад за месење ставете една чаша брашно, сол по вкус, маслиново масло и нараснатиот квасец. Од оваа смеса замесете тесто. По потреба додајте уште малку брашно, за да добиете меко, лепливо тесто.
- Тестото обликувајте го во облик на топка.
- Садот во кој го месевте тестото, намрсете го.
- Тестото ставете го во намрсениот сад, покријте го со кујнска крпа и оставете го да отстои 15 минути.
- Работната површина, наросете ја со брашно.
- Ставете го тестото и со помош на рацете обликувајте го во големина на тавата за печење.
- Тавата обложете ја со хартија за печење. Ставете ја кората во тавата.
- Во меѓувреме загрејте ја рерната на 220 степени.
- Кашкавалот изрендајте го на крупната страна од рендето. Печурките исечете ги на листови. Шунката исечете ја на парчиња. Куленот исечете го на тенки листови. Доматите исечете ги на половина.
- Тестото премачкајте го со кечап и наросете оригано. Потоа, наредете ги сечканите печурки, саламата, куленот и сечканите домати. На крај додајте го ренданиот кашкавал.
- Вака подготвената пица печете ја околу 17-18 минути, додека нејзините рабови поруменат.
- Топлата Пеперони пица исечете ја на парчиња и послужете ја со сечкан свеж босилек. Добар апетит!
Ви предлагаме да прочитате: Посна пица со туна и печурки.