Еврејска торта со светка убавина! Кремасто вкусно уживање во секое залче, па да ја пробаме. Оваа кремста торта со вкус на бело чоколадо и лешници ја направи Невена, а толку вкусно изгледа, што секого го мами да ја направи и дегустира.

Состојки:
- 10 белки
- 10 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 200 гр потпечени мелени лешници
- 1 ќесичка прашок за печиво.
Фил:
- 10 жолчки
- 10 лажици шеќер
- 250 гр путер на собна температура
- 100 гр шеќер во прав
- 200 гр белo чоколадo.
За украсување:
- 150 мл слатка павлака
- украсни трошки по потреба.
Подготовка:
- Најпрво се прави пандишпанот. Во длабок сад за матење се ставаат белките и шеќерот. Се матата со миксер додека се добие цврст шлаг.
- Потоа, во садот со белките се додаваат брашното, лешниците, печивото и се мешаат со голема лажица за смесата да се изедначи.
- Смесата се става во плех намачкан со путер и потоа набрашнет, се рамни и се пече во загреана рерна на 180 степени за време од 15 – 20 минути.
- Во меѓувреме се подготовува филот. Жолчките се матат со миксер заедно со 10 лажици шеќер, а потоа се варат на пареа додека да се згуснат, по што се оставаат да оладат.
- Чоколадото се топи на пареа и се остава малку да се излади.
- Путерот се мати со шеќерот во прав, а потоа се додават жолчките и растопеното чоколадо.
- На крај, се матат сите заедно за убаво да се изедначи филот. Ако мислите дека филот е многу мек пред да ја филовате тортата ставете го малку во фрижидер за да се стегне.
- Откако филот е готов, печениот пандишпан се сече на три ленти и се филова.
- Одозгора и по страните украсете ја тортата со изматена слатка павлака и со украсни трошки.
- Готовата еврејска торта се остава во фрижидер неколку часа за да се стегне, а потоа се служи. На здравје!
Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.
Ви предлагаме да прочитате: Рецепт за популарната шах торта.