зелен ајвар по испробан рецепт

Зелен ајвар по испробан рецепт

Пробајте го нашиот зелен ајвар кој изобилува со уникатен и богат вкус! Рецептот сме го испробале многу пати и секогаш сме задоволни од неговите вкусните сензации, па топло го препорачуваме за секој дом. 

зелен ајвар по испробан рецепт

Состојки:

  • 1 вреќа зелени пиперки (околу 25-30 кг пиперки)
  • 10 средно големи црни домати
  • 1,5 литри масло
  • 100 грама шеќер
  • околу 50 мл винска киселина
  • сол по вкус
  • 4 лажици сенф.

Подготовка:

  1. Пиперките најпрво се мијат, а потоа им се отстрануваат дршките и семките. Со оваа постапка ќе можете полесно да ги отстраните заостанатите семки кога пиперките се веќе печени.
  2. Така припремените пиперки се печат и се собираат во поголем сад затворен со капак за што подобро и полесно лупење.
  3. Излупените пиперки, исчистени од заостанатите семки и црни лушпи, се процедуваат барем неколку часа или преку ноќ.
  4. Потоа, пиперките се мелат ситно со рачна машина и се ставаат на оган да се пржат.
  5. Откако течноста од пиперките ќе испари и се запжрат се додаваат претходното припремените црни домати. Тие се припремаат така што се лупат, се печат во рерна и се мелат (можете да ги испечите цели со се кора, па да ги лупите и измелите, а на кој начин и да изберете ајварот ќе биде вкусен).
  6. Повторно кратко се пропржува, а потоа се додаваат маслото, киселината, шеќерот и солта и добро се меша.
  7. Пржењето трае околу 2 часа, а можете да препознаете дека е готов, кога ајварот е доволно густ и се „лепи“ на дрвената лажица со која мешате.
  8. Пред да го отстраните тенџерето од огнот, 10-тина минути пред крајот на пржењето се додава сенфот.
  9. Готовиот топол ајвар се собира во тегли затоплени на 50 степени, добро се затвора и така затворени се оставаат да стојат на истата температура уште 15-тина минути.

Сподели: