колачи со рогач

Колачи со рогач и какао

За да имате фантастичен доручек припремете си вкусни колачи со рогач и какао и уживајте заедно со чаша топло кафе. Ако ви останат, замрзнете ги, па кога ќе одите на излет или ви се најавиле гости, само загрејте ги и уживајте во мирисот на свежо печени колачиња. 

Во последно време се повеќе се зборува за придобивките од рогачот како здрава намирница. Ако имате набавено и го користите само за подготовка на кафе или напиток од рогач, време е да го пробате овој рецепт кој ни доаѓа од кујната на Лана. Вкусни се и крцкави, па штом ги дегустирате еднаш сигурно ќе посакате да ги направите повторно. 

колачи со рогач и какао

 Состојки:

  • 600 г брашно
  • 25 г свеж квасец
  • 1 лажичка сол
  • 2 жолчки
  • 300 мл млеко (половина може да е вода)
  • 2-3 лажици масло
  • 200 г путер (или маргарин)
  • 1 јајце за премачкување.

За фил:

  • 100 г мелен рогач
  • 2 белки
  • 2 лажици какао
  • 60 г шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 лажичка цимет
  • прстофат мелено каранфилче.

Подготовка:

  1. Квасецот ставете го во ½ чаша топло млеко и измешајте го. Додајте една лажица шеќер и една лажица брашно, и повторно измешајте. Чашата ставете ја на топло и оставете го квасецот да нарасне. 
  2. Во длабок сад измешајте ги брашното и солта. Додајте ги нараснатиот квасец, жолчките, малку масло и замесете тесто. Постепено додавајте од млакото млеко, а по потреба додајте уште брашно или вода.
  3. Тестото вратете го во садот за месење, покријте го со кујнска крпа и оставете го да нарасне за време од 15 до 20 минути.
  4. Тестото исучете го во правоаголна кора и на средината ставете ја „таблата“ од путер. За да направите „табла“, целиот путер ставете го помеѓу два листа хартија за печење (претходно набрашнети) и исучете го. Постапката погледнете ја на блогот на Лана, на овој линк. 
  5. Тестото преклопете го преку путерот како книга, па уште на половина и оставете го во фрижидер за време од половина час. 
  6. Потоа кората повторно исучете ја и преклопете ја, па оставете го тестото да одмара уште 30 минути. Истата постапка повторете ја по трет пат, а  четвртиот пат филовајте ја.
  7. За да го подготвите филот, потребно ви е рогачот, какаото, шеќерот, ванилиниот шеќер, циметот, белките и каранфилчето да ги измешате заедно. Ако смесата ви е многу густа разредете ја со малку млеко.
  8. Кората исучете ја во форма на правоаголник. Со филот премачкајте ја едната половина, а другата половина преклопете. 
  9. Така преклопентото тесто исечете го на ленти широки околу 1 см и секоја свиткајте ја како спирала, а потоа како полжавче. Наредете ги во плех и оставете ги да одморат додека се загрева рерната.
  10. Пред да се печат, полжавчињата намачкајте ги со изматено јајце и печете ги во загреана рерна на 200 степени околу 20 до 25 минути.
  11. Печените колачи со рогач оставете ги да се изладат, а пред сервирање послужете ги со шеќер во прав. 
полжавчиња со рогач и какао

Ви препорачуваме да прочитате: Полжавчиња со спанаќ и сирење.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: