компир салата

Компир салата со прелив од кисело млеко

Брза, лесна и многу вкусна салата ни доаѓа од кујната на Невена. Многумина од нас обожаваат компир салата, а сега може да пробаат нов вкус со прелив од кисело млеко, сенф, маслиново масло и млад кромид како дополнување на вкусот.

Невена вели дека може да ја послужите како салата за мезе, предјадење или прилог со парче месо. Па ајде да ја пробаме!

компир салата

Состојки:

  • 4-5 средни компири
  • 150 г кисело млеко
  • 2 млади зелени кромидчиња
  • 1 лажиче мајонез
  • 1 лажиче сенф
  • 1 лажиче киселина јаболкова
  • 2 големи лажици маслиново масло
  • по вкус сол и црн пипер.

Подготовка:

  1. Компирите измијте ги и ставете ги во тенџере со вода на оган да се варат. Варените компири, извадете ги од тенџерето и оставете ги да се изладат.
  2. Додека се ладат компирите, припремете го преливот од киселото млеко.
  3. Кромидот ситно исечкајте го и ставете го во сад. Во садот со кромидот додајте го киселото млеко, мајонезот, сенфот, јаболковата киселина, маслиновото масло, посолете по вкус и наросете мелен црн пипер. Состојките за преливот добро измешајте ги за да се добие хомогена смеса. Садот покријте го со капак или транспарентна фолија и оставете го додека се ладат компирите.
  4. Ладните компири излупете ги, исечете ги на коцки, посолете ги и измешајте ги. Компирите ставете ги врз чинија за сервирање, а одозгора нанесете го преливот. Готовата компир салата може да ја декорирате со маслинки или магдонос по ваша желба. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска

Сподели: