Кулинарско интервју со Феријан Мифтароска!

Кулинарско интервју со Феријан Мифтароска!

Драги наши читатели, со првото интервју на Феријан ја започнуваме новата рубрика на sezahrana.mk! Секој месец ќе може да ги запознаете и да прочитате по нешто за најактивните љубители на храната на интернет. Ги покануваме да се пријават и ја раскажат својата кулинарска приказна сите активни членки од групата на Сѐ за храна, како и активните и заинтересирани интернет „раскажувачи“ од останатите групи, админите, блогерите и влогерите и интересентите за новини од областа на храната!

Па, ајде да започнеме и да ја запознаеме Феријан!

Се вели дека љубовта кон храната е наследна, дали се сложуваш со тоа и кој е твојот идол за готвење?

Мојот идол отсекогаш биле баба ми, мајка ми и тетка ми. Би рекла дека сите мои блиски убаво готват, па тие вештини ги наследив и јас. Уште од мала ме научија да сукам и сега немам никаков проблем со сукањето.

Феријан, често споделуваш различни рецепти од македонската и турската кујна. Кои се твоите омилени јадења?

За турската кујна имав само слушнато. Благодарение на социјалните мрежи научив многу рецепти. Понекогаш кога ќе видам нешто да готват, не гледам колку е часот туку веднаш станувам и го приготвувам. Турската кујна е посебна, а од последните јадења кои ги приготвив можам да ги издвојам кадаиф со крем, распукани колачиња, како и гурабиите со сирење кои често правам.

Дали може да ни откриеш која е тајната на совршената баклава?

Тајната на совршената баклава е во тоа што корите се сукаат многу тенки една по една и се сушат на чаршаф, а за тоа е потребно повеќе време за подготовка. Во последно гледам некои сукаат по 5 кори заедно и не ги сушат. Тогаш баклавата ќе биде помека и корите нема да се листаат.

Феријан, основач си на групата Битолската софра. Од каде потекна идејата за креирање на оваа група?

Тоа што сум го зготвила сакам да го сликам и да им го прикажам на другите, па така се роди идејата да ја отворам групата Битолска софра. Знаев дека ќе успеам, а само за месец дена групата брои над 10 000 членки. Многу сум среќна кога гледам разни постови од другите членки, а тоа кажува дека битолчанките многу готват и се вешти во кујната.

Која е твојата препорака за читателите на Сѐ за храна?

На вашите читатели им препорачувам да ве следат, бидејќи сте најдобри. Во сите ваши рецепти нема грешка. Сѐ ви е испробано и секогаш сте тука да помогнете доколку треба!

На крај би сакала да го споделам рецептот за Кадаиф со крем.

Кадаиф со крем по рецепт на Феријан Мифтароска

Состојки:

  • 200 грама кадаиф
  • 100 грама путер
  • 200 грама сечкани ореви
  • 5-6 лажици шеќер
  • 1 литар млеко
  • 4 лажици брашно
  • 3 лажици нишесте
  • 1 жолчка
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 100 мл слатка павлака.

Подготовка:

  1. Во тава се пржи кадаифот со путерот. Во тавата се додаваат сечканите ореви и 5-6 лажици шеќер. Кога кадаифот ќе порумени, тавата се трга од огнот.
  2. Во тенџере на оган се става 800 мл млеко да се вари. Во друг сад се мешаат брашното, скробот, жолчката и ванилиниот шеќер. Во садот со брашното се додаваат 200 мл млеко и се меша.
  3. Во зовриеното млеко се додава смесата со брашното и се меша додека се добие густ крем. Тенџерето се трга од оган и се додава 100 мл слатка павлака.
  4. Во правоаголна тепсија се става половина од кадаифот и се додава филот. Над филот се става преостанатиот кадаиф. Тавата се става во фрижидер за време од еден до два часа. Потоа се сече на парчиња и се сервира. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Гласајте за Сѐ за храна да биде најдобар сајт за Храна и здравје за 2019.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: