Перничиња по рецепт на Рудолф

Може да ги јадете со солен или благ фил по желба! Инспирирана од познатиот Рудолф, вредната Клара ги направи овие вкусни перничиња.

Еве што вели Клара за овој рецепт: „Едноставни, но многу вкусни. Се мешаат и со благо и со солено. Ненормално воздушести во внатрешната страна и што е исто така многу битно за ваквите прженици, воопшто, ама воопшто не се мрсни. Кога еднаш ќе ги пробате ќе ги обожавате засекогаш и ќе станат вашите омилени, стандардни пржени перничиња. Благодарение на Рудолф, во мое издание, повелете постапката“.

перничиња

Состојки:

  • 10 гр свеж квасец
  • 45 мл топла вода
  • 1 лажичка шеќер
  • 300 гр брашно
  • ½ лажичка сол
  • 3 јајца
  • 50 гр путер или маргарин на собна температура
  • масло за пржење по потреба.

Подготовка:

  1. Ставете го квасецот во млаката вода и додајте го шеќерот. Измешајте за да се растопи квасецот, а потоа оставете го за време од 5 минути да се активира.
  2. Во сад за месење, ставете го брашното, солта, јајцата и путерот.
  3. Додајте го квасецот, па измесете глатко тесто.
  4. Тестото оформете го во кора со големина од една чинија, набрашнете го, замотајте го во најлонска фолија и оставете го во фрижидер 2 часа.
  5. На набрашнета работна површина исукајте тенка кора. Исечете ја кората на коцки.
  6. Во тенџере на оган ставете поголема количина на масло да се загрее.
  7. Ставајте од коцките тесто во добро загреано масло, бидејќи ако не е, нема да се надуваат перничињата. Пржете ги кратко време и на брзо превртете ги, па потоа ставете ги врз хартиена салфетка.
  8. Наполнете ги со чоколаден крем, со вашиот омилен намаз, салата, како што се погоди кај мене, руската, или едноставно јадете ги како ви е мерак. Служете ги топли, иако и ладни се одлични. На здравје!

Рецептот го испратил: Клара Бос.

Ви предлагаме да прочитате: Брзи мекици со кисело млеко.

Сподели: