Сега ќе може да уживате во вкусот на сутлијашот и за време на постите. Направете го овој рецепт за посен сутлијаш и уживајте во интересната комбинација и прекрасна арома на ориз, кокос и цимет.
А што е уште подобро, наместо да купувате кокосово млеко, истото може да го направите дома од кокосово брашно. Ние често си правиме кокосово млеко и го користиме во различни десерти и кафе, па ако досега не сте пробале, направете го сега. Рецептот за кокосовото млеко прочитајте го тука.
Ова е здрав десерт без глутен, а може да го јадат и вегетаријанци.
Состојки:
- ½ чаша ориз
- 1 ½ чаша вода
- 2 лажици кафеав шеќер
- 300-350 мл кокосово млеко
- по потреба цимет.
Подготовка:
- Во тенџере на оган, на умерена температура ставете го оризот и водата.
- Откако водата во тенџерето ќе зоврие, намалете ја температурата на најтивко, покријте го со капак и оризот варете за време од 10 минути.
- Потоа додајте го шеќерот и кокосовото млеко, и продолжете со варење додека оризот убаво омекне.
- Варениот посен сутлијаш ставете го претходно измиени садови и оставате го да се излади.
- На крај, во секој сад со сутлијаш наросете малку цимет и послужете го. На здравје!
Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигоровска.
Ви предлагаме да прочитате: Рецепт за сутлијаш со пудинг.