посно ашуре

Посно ашуре по едноставен рецепт

Изобилство и совршен спој на вкусови! Едноставен рецепт за посно ашуре кој ни го подготви Ана Наумовска. Традиционален турски десерт кој уште се нарекува и јадење на љубовта и хуманоста. Изобилува со многу витамини и е одличен извор на енергија. Одличен оброк за децата и за време на пости.

Ашуре е десерт кој покрај прекрасниот вкус, го штити и здравјето. Тоа е незаменив дел од турската кујна и претставува значаен извор на протеини. Исто така содржи масни киселини, витамини и минерали, како железо, цинк, калциум кои го зајакнуваат имунолошкиот систем. Помага во варењето на храната и може да се користи и за време на диета. Затоа, пробајте го рецептот за посно ашуре, десерт кој сигурно ќе ве воодушеви!

посно ашуре

Состојки:

  • 300 г пченица
  • 2 чаши вода
  • 40 г урми
  • 40 г суви сливи
  • 40 г суво грозје
  • 40 г брусница
  • 1 јаболко
  • 3 лажици мелени лешници
  • 150 г орев
  • кора од портокал
  • 5 лажици шеќер во прав
  • густин по потреба.

За декорација:

  • кокос
  • кикири, ф`стаци
  • калинка
  • ленти од бадеми и лешници.

Подготовка:

  1. Во сад со вода ставете ја пченицата да се вари.
  2. Сувото и свежото овошје ситно исечкајте ги. Кога пченицата е сварена додајте ги во садот. Ставете ги и јаткастите плодови и ренданата кора од портокал. Оставете ги да се варат заедно.
  3. Додајте 2 чаши вода и шеќер во прав и оставете да повари. Доколку е многу течно може да ставите и една лажица густин пред крајот за да се згусне.
  4. Со лажица, готовото ашуре ставете го чаши. Оставете да се излади и декорирајте со кокос, калинка и јаткасти плодови или по желба. Послужете го и уживајте во уникатниот вкус. На здравје!

Автор на рецептот: Ана Наумовска (baked_with_love_by_ana).

Ви препорачуваме да прочитате: Готвиме со Ана – Чурос крофни.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: