посно медено срце

Посно медено срце со овошје

Мек, сочен и фантастично вкусен колач за целото семејство! Со слатка магија и квалитетните производи на Витаминка приготвивме посно медено срце – чоколаден колач со овошје. 

Подготовката е едноставна и веруваме дека секој може да го направи овој колач. На вас останува да изберете мармалад по желба и да одвоите 10-тина минути за подготовка.

посно медено срце со овошје

Состојки:

  • 2 ½ чаши брашно
  • 1 ½ чаша шеќер
  • 1 ќесичка (3 грама) сода бикарбона
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 2 лажици какао
  • 1 мала лажичка цимет
  • 3 лажици масло
  • 2 чаши газирана вода
  • 10 до 15 лажици мармалад по избор.

За чоколадна глазура:

  • 200 грама посно чоколадо
  • 3 лажици масло
  • свежо или замрзнато овошје за декорација.

Подготовка:

  1. Во длабок сад за матење ставете ги брашното, шеќерот, содата, прашокот за печиво, ванилиниот шеќер и какаото. Измешајте ги состојките со лажица.
  2. Во садот додајте ги маслото, газираната вода и пет лажици мармалад. Измешајте со лажица за да се добие хомогена смеса.
  3. Правоаголната тава (бр.40) намрсете ја и набрашнете ја. Во тавата ставете ја смесата за колачот. Печете во загреана рерна на 220 степени за време од 20-25 минути. Печениот колач оставете го да се излади.
  4. Изладениот колач премачкајте го со преостанатиот мармалад.
  5. Чоколадото растопете го на пареа. Во растопеното чоколадо додајте го маслото и измешајте.
  6. Колачот прелијте го со растопеното чоколадо, а штом чоколадото малку се стврдни исечете парчиња. Декорирајте со свежо или замрзнато овошје по желба. Уживајте во светот на вкусовите!

Ви предлагаме да прочитате: Чоколаден колач со банани (куглоф).

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: