Уште еден одличен рецепт од Катерина М! Лесно и брзо може да направите вкусно јадење од печени тиквички во рерна. Комбинацијата од тиквички, копар и пармезан сигурно ќе ви се допадне, а вреди да се проба.
Тиквичките имаат мал број калории, богати се со растителни влакна, а овој рецепт го препорачуваме за сите кои спортуваат и внимаваат на својот изглед. Копарот содржи голем број на состојки кои имаат антиоксидативна улога, со што ги неутрализираат слободните радикали и превенираат појава на болести. Пармезанот го надополнува вкусот, а богат е со протеини и калциум.

Состојки:
- 2 тиквички
- 3 јајца
- 2 лажици брашно
- ½ лажичка копар
- 5 лажички рендан пармезан
- 2 лажици маслиново масло
- по потреба сол, црн пипер
Подготовка:
- Тиквичките исечете ги на кругови. Во длабок сад изматете 2 јајца. Во садот со јајца, додајте го брашното и мешајте со жица за матење за да се добие хомогена смеса. Потоа во садот додајте го копарот, посолете и наросете црн пипер.
- Во кружен калап ставете хартија за печење и премачкајте ја со маслиновото масло.
- Круговите од тиквички потопете го во смесата од јајца и брашно, и редете ги во калапот.
- Преостанатото јајце изматете го виљушка и ставете го врз тиквичките. На крајот посипете со ренданиот пармезан.
- Тиквичките печете ги во загреена рерна на температура од 200 степени додека убаво заруменат. По желба вкусните печени тиквички може да ги послужите со свежа салата и сирење. На здравје!
Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигоровска