Ова е највкусната бајадера која ја имаме пробано! И благодариме на Клара за одличниот рецепт кој го сподели со сите нас. Сигурни сме дека комбинацијата од чоколадо, ореви и бисквити ќе го освои вашиот вкус.
Од наведената количина на состојки ќе добиете голем број на мали вкусни парчиња бајадера, кои се одлични за куќни свечености, слави и родендени. Ако сакате да го заблажите вашето семејство, количина на состојките може да ја намалите на половина.
Состојки:
- 500 гр шеќер
- 500 гр мелени бисквити
- 200 гр мелени ореви
- 175 мл млеко
- 300 гр путер
- 1 лажица какао
- 100 гр црно чоколадо
- 100 гр бело чоколадо.
Глазура:
- 100 гр црно чоколадо
- 2 лажички маргарин
- 1 лажица масло.
Подготовка:
- Млекото, шеќерот и путерот се ставаат на оган. Штом смесата зоврие садот веднаш се тргнете го на страна.
- Во врелата течност се додаваат мелените бисквити, ореви и добро се промешува со дрвена лажица.
- Потоа, смесата се дели на 2 дела. Во едниот дел се додава бело растопено чоколадо, а во другиот црното растопено чоколадо и какаото.
- Во погоден сад (со димензии оклолу 20х30), најпрво се расплескува црниот дел во дебелина од 1 прст (пожелно е малку да се стврдни во фрижидер) и потоа врз него да се стави белиот дел.
- Подготвената бајадера се остава кратко во фрижидер, додека се приготвува чоколадната глазура. Чоколадото, маргаринот и маслото се ставаат во сад и се топат на пареа. Штом чоколадото се растопи, глазурата се става врз колачот.
- На крај, се остава добро да се излади и да се стегни, по што бајадерата се сечи на правоаголници со димензии околу 4х2 см.
- Преостанува само да ја направите и да уживате во незаборавниот вкус!
Рецептот го испратил: Клара Бос.