свински гулаш во доматен сос

Свински гулаш со доматен сос

Совршениот рецепт за свински гулаш со доматен е тука! Приготвен со домашно македонско свежо месо од Агриа, малку чадена сланина за подобар вкус, кромид и пиперки за подобра арома, и доматен сос кој е тајната на најдобриот рецепт. Некои рецепти заслужуваат веднаш да се најдат на менито за оваа недела, а овој рецепт за свински гулаш со доматен сос е еден од нив. 

Речиси секоја домаќинка има свој начин на кој го подготвува, а секој нов рецепт е добредојден и нуди можност за ново кулинарско дегустирање. Дефинитивно вреди да се проба!

свински гулаш во доматен сос

Состојки:

  • 2 лажици масло
  • 750 г месо – свинска плешка или каре од Агриа
  • 1 лажица брашно
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња ситно сечкан лук
  • 2 сечкани пиперки по желба
  • 100 г чадена сланина сечкана на ленти со ширина од 1 см
  • 2 лажици чадена црвена пипер
  • 1 мала лажица оригано
  • 1 мала лажица ким
  • 1 мала лажица црвена пипер
  • 300 мл пилешки бујон 
  • 300 мл пасата од домати (доматен сос)
  • 1 лажица доматно пире
  • ½ мала лажичка сол
  • ½ мала лажичка шеќер
  • ¼ мала лажичка мелен црн пипер 
  • 1 лажица магдонос. 

Подготовка: 

  1. Месото исечете го на коцки.
  2. Коцките ставете ги во длабок сад и додајте го брашното. Измешајте ги. 
  3. Во тенџере на оган ставете масло да се загрее. Додајте го месото и пропржете го додека добие кафеава боја. Ако тенџерето е помало, месото испржете го на два пати.  Прженото месо извадете го на чинија. 
  4. Во тенџерто повторно додајте масло и ставете ги сечканиот кромид, лук, пиперките и сланината. Пржете ги за време од 5 минути на средна температура. 
  5. Во зеленчуците додајте ги зачините – чадената пипер, пиперта, кимот и ориганото. Измешајте и додајте го месото.
  6. Додајте ги бујонот, пасатата и доматното пире. Зачинете со сол, мелен црн пипер и прстофат шеќер. Покријте со капак и оставете го гулашот да се динста за време од 30 минути на умерена температура, додека месото омекне. 
  7. Топлиот гулаш во доматен сос сервирајте го со сечкан магдонос, ориз и кисела павлака. На здравје!

Препорака плус:

Набави си свежо свинско месо од Агриа во Тинекс маркетите и стани потенцијален добитник на една од вредните награди. Погледни на фотографијата како може да учествуваш. За сите новости и акции посетете ја веб страницата на Агриа и следете ги на Facebook и Instagram.

Може да те интересира: Свински гулаш со пиво.

*Рецептот е овозможен од Агриа.

Сподели: