тестенини со лигњи

Тестенини со лигњи и грашок

Штом се спомени лето, тоа нѐ асоцира на морска храна, прошетки покрај вода, одмори… А кога станува збор за рецепти со морски плодови, би рекле дека Невена е вистински експерт. Во нејзината кујна многу често се готват морските плодови, многу пати со ориз, а најмногу со тестенини. Па, предлогов за тестенини со лигњи и грашок ни доаѓа од неа.

Сликата ни кажува сѐ! Вака приготвените тестенини со лигњи, нема да ги најдете ниту во еден ресторан. Затоа, набавете си лигњи и почувствувајте ја морска магија во својот дом, по испробан рецепт.

тестенини со лигњи

Состојки:

  • 320 г тестенини (лингвини, шпагети или макарони)
  • 500 г лигњи
  • 200 г замрзнат грашок
  • 1 голем домат
  • ¼ главица кромид
  • 3 големи чешниња лук
  • 3-4 лажици сечкан магдонос
  • 6-7 лажици маслиново масло
  • 150 мл бело вино
  • по вкус сол, црн пипер и мешан сув зачин
  • 250 мл вода.

Подготовка:

  1. Лигњите се сечат на крукчиња.
  2. Кромидот и лукот ситно се сечкаат и се ставаат во тава со маслиновото масло малку да се пропржат колку да пуштат мирис. Потоа се додаваат лигњите и се пржат неколку минути. Потоа се додава виното, водата, зачините по вкус и се оставаат да крчкаат додека половина од течноста испари.
  3. Во меѓувреме се става вода со сол да зоврие и потоа се додаваат тестенините да се варат, по времето означено на пакувањето.
  4. Кога половина од течноста од лигњите е испарена, се додава грашокот, доматот исечкан на коцки и магдоносот. Се мешаат и се оставаат да варат додека течноста испари, но не премногу да се исушат.
  5. Во садот со лигњите се додаваат сварените тестенини и се мешаат. Во чинии се ставаат топлите тестенини со лигљи и се служат веднаш. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Ви предлагаме да прочитате: Домашен доматен сос за тестенини и њоки.

Сподели: