Торта со обланди и кикирики

Чоколадо, обланда и кикирики, споени во неодолива комбинација! Благодарение на Катерина, во нашата архива имаме нов рецепт за торта со обланди и кикирики.

Кремастиот чоколаден фил, дополнет со крцкавите кикирики, ќе го освојат сечиј вкус. Затоа, вреди да одвоите малку време и да ја пробате оваа супер брза торта без печење.

Торта со обланди и кикирики

Состојки:

  • 3 ½ листови обланда
  • 150 г чоколадо за готвење (50% какао)
  • 200 мл слатка павлака
  • 3 жолчки
  • 150 г шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 200 г путер
  • 150 г печени несолени кикирики.

За чоколаден прелив:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • 2 лажици масло.

Подготовка:

  1. Во тенџере ставете го чоколадото исечкано на помали парчиња и слатката павлака.
  2. Ставете го тенџерето на оган и мешајте додека чоколадото се растопи.
  3. Во растопеното чоколадо, додајте ги жолчките, шеќерот и ванилата. Откако филот ќе се загрее до зовривање, тргнете го тенџерето од огнот и оставете да се излади.
  4. Путерот ставете го во сад за матење. Пенесто изматете го со миксер.
  5. Во садот со путерот постепено додавајте од изладениот фил. Миксирајте додека се добие хомогена смеса.
  6. Во филот додајте ги ситно сечканите кикирики и измешајте со шпатула.
  7. Листовите обланда исечете ги на половина по должината.
  8. На подлога за торта ставете лист обланда, премачкајте со филот. Одозгора ставете друг лист обланда и пак премачкајте. Повторете ја постапката додека се потроши филот.
  9. Чоколадото и маслото ставете ги во сад на пареа. Мешајте со лажица додека чоколадото се растопи.
  10. На крај, последниот лист обланда прелејте го со растопеното чоколадо. Оставете да отстои на ладно (не во фрижидер), за да се стегне филот. Изладената торта со обланди исечете ја на парчиња и послужете. На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви предлагаме да прочитате: Посна обланда со чоколадо и бисквити.

Сподели: