Овој пат гурмански патуваме во Врање и ве запознаваме со традиционален рецепт кој веруваме дека ќе ве освои! Станува збор за самса која е позната како врањска празна пита чија арома и сочност доаѓаат од преливот со кисело млеко и лук. Самсата е карактеристична за Врање и неговата околина. Се верува дека секој дом има свој рецепт за подготовка, но сепак главни состојки на питата се лукот и киселото млеко.
Ја има и на менијата во рестораните, во пекарите, но сите жители од Врање тврдат дека токму домашната е најубава. Може да ја направите и со готови кори, но како што рековме, домашното е највкусно. Веруваме дека гурманската пита – самса со извонреден вкус и арома често ќе биде дел од вашето мени.
Состојки:
- 1 кг меко брашно
- 500 мл млака вода
- 400 мл масло или свинска маст
- 1 л кисело млеко
- 5 чешниња лук
- сол по вкус.
Подготовка:
- Во поголем сад ставете ги брашното, млаката вода, додајте сол по вкус и замесете тесто.
- Тестото поделете го на десет топчиња. Со помош на сукало, секое топче исукајте го во круг.
- Круговите тесто премачкајте ги со масло или свинска маст и спојте ги две со две, така што, ќе добиете пет кругови.
- Така споените кругови оставете ги покриени да отстојат околу еден час.
- На чаршав посипан со брашно, еден по еден круг истегнете ги во тенка кора со дијаметар до 1м.
- Корите премачкајте ги со маст или масло и свиткајте ги во ролна.
- Ролните од тесто наредете ги во тава, исечете ги на парчиња и премачкајте го со маст. Питата ставете ја да се пече во загреана рерна на 200 степени околу половина час.
- Во меѓувреме, лукот ситно исечкајте го и ставете го во посебен сад. Додајте го киселото млеко, посолете по вкус и измешајте.
- Питата извадете ја од рерна и прелијте ја со преливот од кисело млеко и лук. Потоа, вратете ја во рерна уште неколку минути за питата да го апсорбира преливот.
- Готовата пита послужете ја додека е топла и уживајте во фантастичниот вкус!
Наша препорака:
Дали знаете како да го доловите вкусот на самсата во вашиот дом? Печете ја во шпоретите на Алфа-Плам. Алфа-Плам се наши пријатели кои потекнуваат од Врање, па со големо задоволство го споделија овој традиционален рецепт од нивниот крај. Долгогодишната традиција и квалитет ги прават прв избор штом станува збор на шпорети и грејни тела. Во нивната палета може да најдете електрични шпорети, комбинирани електрично-плински уреди, мини електрични шпорети, решо и плинско решо. Разгледајте ја широката палета на производи на нивната веб-страницата од каде што може и да нарачате шпорет по ваш избор. А за сите новости следете ги на нивните фан страници на Facebook и Instagram. Уживајте во готвењето со Алфа-Плам!
Ви предлагаме да прочитате: Лисната пита со фил од печурки.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.