Едноставен рецепт за похувани маслинки

Едноставен рецепт за похувани маслинки

Само штом ги погледнете знаете дека похувани маслинки се солен специјалитет, мезе или предјадење кое мора да се проба! Многу се познати и најповеќе подготвувани во прекрасната Италија, а сега имаме можност по одличен рецепт да направиме прекрасни похуваните маслинки и самите дома.

лажен бурек со мелено месо

Лажен бурек со мелено месо

Еден од омилените појадоци на многумина е топол бурек со чаша јогурт. Неговата подготовка често одзема многу време, па сигурно и вие побрзо би купиле бурек одошто да го припремите дома. Благодарение на Клара, за брзо време ќе може да направите лажен бурек со мелено месо и да уживате во неговиот вкус заедно со семејството.

Свинско месо во сос со палента

Свинско месо во сос со палента

Свинско месо во сос со палента е фантастичен рецепт за целото семејство! Ние знаеме дека секоја храна има своја специфичност и е највкусна кога е подготвена на најдобриот начин, па во овој случај ви предлагаме испробан рецепт за едноставната за припрема палента.

печена тиква

Печена тиква во рерна

Мирисот и вкусот на печената тиква се симбол на есента. И покрај тоа што припаѓа во групата на зеленчуци, тиквата често пати таа има благ вкус и може едноставно да се припреми како нискокалоричен здрав десерт кој не се содржи додаден шеќер и масти, а нуди можности за експериментирање и збогатување на вкусот.

феферони

Феферони во тегли

Со пица, пастрмалија или печени компири со месо, киселите феферони одлично одговараат и го збогатуваат вкусот. Сега може дома да направите феферони во тегли за зимница и да уживате во нивниот вкус преку зимата. Рецептот за феферони во тегли ни го испрати нашата читателка Вера, не содржи конзерванси, па е одлична гурманска зимница која вреди да се проба.

ќофтиња од тиквичка и сирење

Вегетаријански ќофтиња од тиквичка и сирење

Тиквичките се лесно достапни во поголемиот дел од годината, имаат ниска цена и од нив може да се направат голем број на вкусни рецепти. Едни од омилените ќофтиња на многумина кои се припремат од зеленчук се меките, сочни ќофтиња од тиквичка и сирење.

бајадера

Рецепт за највкусната домашна бајадера

Ова е највкусната бајадера која ја имаме пробано! И благодариме на Клара за одличниот рецепт кој го сподели со сите нас. Сигурни сме дека комбинацијата од чоколадо, ореви и бисквити ќе го освои вашиот вкус.

Вегански мајонез со индиски ореви

Одличен богат и исполнет вкус, а сите состојки се исклучиво растителни. Рецептот кој ви го предлагаме за да подготвите вегански мајонез е испробан и сигурно ќе го задоволи вашиот апетит, а исто така е поволен и корисен за целокупното здравје, здрав изглед на кожата, како и корисен за одржување на витка линија со многу помалку калории од обичниот мајонез.

Везенки - печени пиперки во тегла

Везенки – печени пиперки во тегла

Зимата не би била иста доколку во неа не уживаме во еден од омилените зеленчуци на македонскиот народ, а тоа се пиперките. Во оваа прилика споделуваме со вас традиционален рецепт за везенки без конзерванси кој ни го припреми Даниела, а сме го пробале навистина многу домаќинства. 

Чоколаден мус

Вкусен десерт за уживање! Убавината на совршениот чоколаден мус се состои во чувството на благо во устата и интересната воздушеста текстурата која му дава сунѓерест изглед. Многу е лесен за јадење, слатко ќе ве усреќи и нема да ви предизвика тежина во стомакот од прејадување.

Похувани ќофтиња од карфиол

Похувани ќофтиња од карфиол

Карфиолот е многу здрава хранлива намирница која нуди разни можности за консумација. Може да го јадете свеж и да ги користите сите негови здравствени придобивки, но исто така од карфиол може да јадете превкусни специјалитети како што се овие похувани ќофтиња од карфиол. Супер се за мезе, предјадење или вегетаријански оброк!

руска салата зимница

Руска салата – зимница

Крцкавите закиселени моркови, карфиол и корнишони во зима се вистинско освежување. Во Македонија голем број од семејствата покрај останатата зимница припремаат мешавина од зеленчуци во солило познати како руска салата.

оригинален рецепт за хумус

Оригинален либански рецепт за хумус

Хумус е популарен апетизер од Средниот исток. Се прави од леблебии, а најдобар за послужување е во комбинација со либански леб, токму како што прават и во Либан, земјата од каде потекнува од вкусно „чудо“ кое со својата автентичност го освои прво арапскииот, а потоа и останатиот дел од светот. Од искуство ви препорачуваме да го пробате, вкусот ќе ве натера да се восхитите на културната и хранливата вредност која ја носи во себе!