брз лахмаџун

Брз лахмаџун со тортиљи – од кујната на Марија Кочовска

Обожавам лахмаџун! Лахмаџунот кој е познат и како турска пица е традиционално турско јадење. Го имам направено со пити со месење, но овој брз рецепт за лахмаџун со тортиљи ме освои! Филот се спрема за 10-тина минути, а за 30 минути јадењето е веќе послужено.

Пробајте, гарантирам дека нема да погрешите. Вкусот е фантастичен и многу подобар во споредба со лахмаџунот кој се продава во рестораните или местата за брза храна.

лахмаџун

Состојки:

  • 5-6 големи тортиљи
  • 450 г свежо мелено месо од Агриа
  • 2 помали главици црвен кромид
  • 200 г домати
  • 1 зелена пиперка
  • пола китка магдонос
  • 1 лажица црвен пипер
  • 1 лажица буковска пипер
  • 2 лажици доматно пире
  • 1 мала лажичка мелен црн пипер
  • сол по вкус.

За сервирање:

  • Марула
  • Лимон
  • Домат.

Подготовка:

  1. Кромидот, пиперките, доматите и магдоносот исечкајте ги ситно. Најдобро е да користите сечко со што ќе заштедите дополнително време. 
  2. Во длабок сад ставете ги меленото месо и сечканите зеленчуци. Зачинете ги со црвена, буковска пипер, мелен црн пипер и сол. Додајте го и доматното пире. Измешајте добро со лажица или раце.  
  3. Во тава ставете хартија за печење. Ставете 2 тортиљи и додајте по 3 големи лажици од филот. Филот распоредете со лажица или со раце со тапкање.
    Лахмаџунот печете го во загреана рерна на 220 степени околу 10 минути, а потоа вклучете вентилатор (зависно од рерната) и печете уште 3-4 минути. 
  4. Готовиот лахмаџун со тортиљи сервирајте го со сечкана марула, парчиња домат и парчиња лимон.  На здравје!
лахмаџун со тортиљи

Препорака од авторот:

  1. Состојките се доволни за 5-6 големи тортиљи, а по потреба може да ги намалите или зголемите доколку ви се најавиле гости. 
  2. За подготовката користев мешано мелено месо од Агриа, а лахмаџунот може да го направите и со јунешко мелено месо. Посетете ги нивните месарници во Битола, Штип и Велес и набавете месо со врвен квалитет. Месото може да се најде и во Тинекс и Рамстор маркетите. 

За повеќе рецепти и идеи посети ги моите профили на социјалните мрежи и заследи ме:

А дали знаеш дека Агриа и Тинекс ги наградуваат најлојаните потрошувачи? Погледни како може да учествуваш и да освоиш една од вредните награди. За сите новости и акции посетете ја веб страницата на Агриа и следете ги на Facebook и Instagram.

Испробај го и рецептот за Медитерански полнети тиквички во доматен сос – од кујната на Марија Кочовска.

*Рецептот е поддржан од Агриа.

Сподели: