„Ти останал леб од претходниот ден? Ти треба идеја за појадок или вечера? – Ова е вистинскиот рецепт за тебе! Направи пица лепчиња и за 10-тина минути имаш вкусен појадок или вечера за целото семејство. Избери топинг по вкус – печурки, чајна или домати, и забавата може да започне.
Верувам дека многумина од вас имаат пробано пица лепчиња, но старите и добри рецепти треба да се зачуваат и да се потсетуваме почесто на нив, нели?“ – вели Марија Кочовска, фудблогер и уредник од нашиот тим.
Состојки:
- 6 парчиња леб
- 6 лажици доматен сос или кечап
- оригано
- 100 г Кораб кравји кашкавал
- 30 г чајна салама или салама по избор
- 30 г маринирани шампињони
- 2 шери домати.
Подготовка:
- Кашкавалот изрендајте го. Шери доматите исечете ги на листови.
- Парчињата леб наредете ги во тава обложена со хартија за печење.
- Врз секое парче ставете по 1 лажица доматен сос и наросете со оригано.
- Ставете кашкавал, чајна салама, и маринирани шампињони.
- Лепчињата печете ги во загреана рерна на 220 степени околу 7-10 минути, додека се растопи кашкавалот. Послужете ги со кечап, додека се топли. На здравје!
Совети плус:
- Создај ја твојата омилена пица со додатоци по избор. Врз лепчињата може да додадеш и: пченка, кромид, маслинки, сувомеснато по избор, сирење…
- Ако си на режим на исхрана, користи интегрален леб или лебот замени го со парчиња модар патлиџан.
- За подготовката користев домашен кечап и чајни стапчиња (мини чајна салама).
И за крај, пронајди повеќе рецепти на моите профили и заследи ме:
- Instagram – @kocovska.marija
- Facebook – Marija Kocovska
- Youtube – Marija Kocovska
- Tik Tok – @marija.kochovska.
Автор на рецепт и фотографии: Марија Кочовска, @kocovska.marija.
Ви предлагаме да прочитате: Од кујната на Марија Кочовска: Потпечен ѓеврек со ајвар, сирење и јајце.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Рецепт е овозможен од Млекара Тетово.