домашна гранола

Гранола со мед, јаткасти плодови и портокал

Од кујната на Лана ни доаѓа рецепт за вкусен и крцкав појадок или ужина. Ако го започнувате денот со гранола или мусли, ова е супер можност за вас. Направете домашна гранола со мед и јаткасти плодови која има помал број на калории во споредба со купечка, а вкусот е подеднакво добар.

Најубавото кај овој рецепт е тоа што состојките може да ги прилагодите и менувате по желба. Па така, може да користите разни засладувачи како мед, агаве сируп или стевија.

домашна гранола

Состојки:

  • 1 чаша овесни снегулки
  • 1 чаша сечкани јаткасти плодови по ваш избор (лешници, бадеми, ореви)
  • 40 г путер
  • 2 лажици мед
  • ½ лажица цимет
  • мелено каранфилче по вкус
  • 1 лажица рендана кора од портокал.

Подготовка:

  1. Во длабок сад ставете ги овесните снегулки и сечканите јаткасти плодови.
  2. Додајте го циметот, каранфилчето и кората од портокал.
  3. Во тава на средна температура растопете ги путерот и медот, па додајте ги во смесата со овесот и зачините. Добро промешајте додека состојките се соединат.
  4. Тавата обложете го со хартија за печење. Врз неа рамномерно посипете ја во тенок слој подготвената смеса за гранола.
  5. Гранолата печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути. Притоа внимавајте да не изгори.
  6. Откако гранолата ќе се испечи, почекајте да се излади, па иситнете ја.
  7. Складирајте ја во чиста тегла и искористете ја во рок од 2 недели.

Предлог за сервирање: Во чинија ставете 5-6 лажици од припремената гранола, додадете јогурт и декорирајте со сечкано овошје по ваш вкус. Секако ова е само еден од начините на кој може да се послужи, но може да си ја приготвувате по ваш вкус како и купечката гранола.

Ви препорачуваме да прочитате: Утринска гранола со семки од тиква и овошје.

Сподели: