Домашен тарт со вишни

Секогаш сме се воодушевувале на вкусните тартови кои може да се купат од слаткарниците и маркетите. Не сме знаеле дека е многу лесно да се направат. А сега сите од нас ќе може да си направат домашен тарт со вишни по испробан рецепт.

Рецептот е испробан во кујната на Лана, а сликата кажува сѐ, нели?

тарт со вишни

Состојки:

  • 180 грама брашно
  • 60 мл јогурт или кисела павлака
  • 50 грама шеќер
  • 30 грама путер
  • ½ мала лажичка прашок за печиво
  • рендана кора од лимон
  • 1 помало јајце.

Фил:

  • 300 грама исчистени вишни
  • 2 до 3 лажици шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 1 мала лажичка рум
  • ½ мала лажичка цимет.

Подготовка:

  1. Во длабок сад за месење ставете ги сите состојки за тестото. Замесете тесто и завиткајте го во фолија. Ставете го фрижидер за време од 30 минути.
  2. За тоа време пригответе го филот од вишни. Вишните ставете ги во тенџере. Врз нив додајте го шеќерот, циметот и румот. Варете за време од 20 минути додека филот се згусни и испари вишокот на течност.
  3. Потоа, тенџерето тргнете го од огнот и оставете го филот да се излади.
  4. Тестото исучете го во правоаголна кора, а мал дел оставете за декорација.
  5. Калапот премачкајте го со масло или путер. По желба може да користите и хартија за печење. Во калапот ставете го тестото и на неколку места избоцкајте го со виљушка.
  6. Врз кората распоредете го изладениот фил од вишни. Преостанатото тесто исучете го и со помош на калапи исечете форми. Формите ставете ги врз филот.
  7. Ставете го калапот да се печи во загреана рерна на 180 степени за време од 30 минути, додека тартот порумени. Потоа, калапот извадете го од рерната и оставете го малку да се излади. Исечете го на парчиња. Пред служење, изладениот тарт со вишни посипете го со шеќер во прав. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Тарт со кајсии.

Сподели: