Домашен чипс од цвекло

Сите ние знаеме колку е цвеклото здрава и благородна намирница, но за жал малку е застапена на нашите трпези. Многу луѓе не го обожаваат неговиот специфичен вкус и целосно го исклучуваат од исхраната, а со тоа си ги ускратуваат сите благодети кои ни ги нуди. Но, новите зачини на Витаминка се тука да направат кулинарска магија и да ве мотивираат почесто да консумирате цвекло. Посетете го најблискиот маркет и набавете морска сол, црн бибер, ароматично оригано и Брилијант омега 3, а потоа препуштете се на кулинарската авантура. Направете крцкав чипс од цвекло и уживајте во есенските денови!

Цвеклото често се консумира како додаток во салати и сокови, и редовна намирница на сите лица кои страдаат од анемија. А сега е време за домашен чипс од цвекло кој е идеален и за најмалите. Ем ќе уживате, ем ќе направите нешто корисно за своето здравје.

чипс од цвекло

Состојки:

Подготовка:

  1. Најпрво загрејте ја рерната на 200 степени.
  2. Цвеклото добро измијте го од земјата, излупете го и исечете го на тенки кругови.
  3. Во мал, длабок сад измешајте ги Брилијантот, морската сол, црниот бибер и ориганото. Со вака подготвениот прелив премачкајте ги круговите цвекло и наредете ги во плех за печење во еден слој, за да може рамномерно да се испечат. Може и да ги наредите на решетката од шпоретот, бидејќи така воздухот подобро ќе циркулира од двете страни и на тој начин цвеклото ќе се испечи подобро.
  4. Чипсот печете го околу 20 до 25 минути.
  5. Потоа извадете го цвеклото од рерна, завртете го од другата страна и премачкајте го повторно со зачинетото масло.
  6. Печете уште дополнителни 20 до 25 минути додека цвеклото постане крцкаво.
  7. Повремено надгледувајте го процесот на печење и вадете ги круговите цвекло кои се веќе печени.
  8. Печениот чипс од цвекло послужете го во комбинација со намаз или кечап по избор. Уживајте во светот на вкусовите!

Ви препорачуваме да прочитате: Посна крем салата со цвекло и мајонез.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран текст.

Сподели: