Сите обожваат пудинг! Чоколаден, ванила, шумско овошје, карамел, со бисквити, парчиња овошје… А што би рекле кога ќе ви кажеме дека имаме екстра рецепт за домашен чоколаден пудинг сервиран со слатка павлака и свежо овошје, кој е испробан во кујната на Невена?
Растопено чоколадо и млеко споени во фантастична комбинација за чоколаден пудинг! Наместо да купувате ќесички со прашок, пробајте го овој рецепт за домашен чоколаден пудинг. Многу е повкусен во споредба со пудингот направен од ќесички, па вреди да се дегустира.
Состојки:
- 500 мл млеко
- 130 гр чоколадо за готвење
- 90 гр шеќер
- 2 ќесички (20 гр) ванилин шеќер
- 90 гр путер
- 30 гр пченкарен скроб (нишесте)
- 20 гр брашно
За декорација:
- матена слатка павлака
- по потреба свежо сезонско овошје – праски, кајсии, боровинки, малини, портокал.
Подготовка:
- Во едно тенџере ставете го млекото да се загрее.
- Во друго тенџере каде што ќе го правите пудингот (по можност да биде нелепливо) ставете го путерот да се стопи на ниска температура. Потоа додајте ги шеќерот и чоколадото искршено на коцки. Мешајте додека се стопат и изедначат.
- Пченкарниот скроб и брашното просејте ги низ сито.
- Во садот со растопеното чоколадо додајте ги пченкарниот скроб и брашното. Мешајте со жица за да се спои со смесата од чоколадо и да нема грутчиња.
- Додајте го стопленото млеко и на среден оган со постојано мешање, варете го за време од 5 – 6 минути. За тоа време пудингот ќе се згусти.
- Подготвениот пудинг турете го во 4 наводенети мали садови или во модли за пудинг, покријте го со најлонска фолија и оставете го да се излади, најпрво на собна температура, а потоа во фрижидер. При подготовка, добро е да знаете како да избегнете формирање на кора на пудинг.
- Изладениот чоколаден пудинг послужете го со изматена слатка павлака и свежо сезонско овошје што ќе ви се најде при рака.
Совет плус: Пудингот може да го послужите во садовите во кој ладел. Најубаво е да го послужите со било какво овошје, затоа што му дава освежувачка нота на пудингот.
Рецептот го испратил: Невена Ѓеровска.
Ви предлагаме да прочитате: Овошен пудинг без шеќер.