zapeceni tikvicki so sirenje

Запечени тиквички со сирење и кашкавал

Вкус кој потсетува на топено сирење, но со додаток на тиквички! Време е да испробаме нов, лесен и летен рецепт за запечени тиквички со сирење и кашкавал, кој ни доаѓа од кујната на Лана.

Подготовката е многу едноставна, а крајниот резултат е совршен. Сигурни сме дека речиси сите состојки ги имате во кујната, па што чекате? Засукајте ги ракавите и пригответе супер ручек или вечера за семејството.

запечени тиквички со сирење

Состојки:

  • 500 грама помали тиквички
  • 250 грама сирење (најдобро е да се користи свежо сирење или изварка)
  • 3 јајца
  • 50 грама кашкавал
  • 2 лажици брашно
  • малку путер
  • сол и црн пипер по вкус
  • свежи зачини по желба.

Подготовка:

  1. Тиквичките излупете ги и изрендајте ги. По желба може да ги исечкате на тенки кругови. Посолете ги и оставете ги за време од 10 минути.
  2. Во меѓувреме во сад за матење ставете ги јајцата и изматете ги со виљушка. Потоа додајте ги дробеното сирење, брашното, солта, црн пипер и сечкани свежи зачини, и добро измешајте.
  3. Тиквичките исцедете ги од течноста и додајте ги во садот со јајцата. Повторно измешајте.
  4. Калапите или тавата за печење премачкајте ја со путер и наросете ја со брашно. Ставете ја смесата, ама ги полнете калапите до крајот. На крај, ставете рендан кашкавал.
  5. Печете во загреана рерна на 200 степени за време од 20 минути. Топлите запечени тиквички со сирење и кашкавал послужете ги веднаш. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Топено сирење со тиквички.

Сподели: