печени посни ролнички со тиквички и моркови

Печени посни ролнички со тиквички и моркови – од кујната на Марија Кочовска

Превкусни и едноставни за подготовка! Летни, сочни и свежи. Приготвив печени посни ролнички со фил од тиквички и моркови. Инспирација за овој рецепт ми беа Vegan Natura и готовите кори за цирага бурек, но, несакав да ги припремам со пржење. Одлучив да направам поздрава варијанта со печење и зеленчуци. Ви препорачувам да ги направите во прва прилика! 

Одлични се за време на пости, а имаат декоративен изглед и може да се вклопат на сечија трпеза за именден, слава или друга свеченост. Од наведените состојки ќе добиете поголема количина на ролнички (над 30), а ако ви останат, убави се и наредниот ден. Се изедоа за брзо, па не останаа за да тестирам дали може да се замрзнат.  

печени посни ролнички со тиквички

Состојки:

За премаз:

  • 1 лажица брашно
  • ¼ чаша вода
  • 1 лажица сенф (кари или куркума по желба)
  • Сусам за наросување.
печени посни ролнички - цигара бурек

Подготовка:

  1. Тиквичките излупете ги и изрендајте ги на крупната страна на рендето. Посолете ги и оставете ги 10-20 минути за да пуштат течност. Потоа исцедете ги. 
  2. Во поголема тава на оган ставете малку масло да се загрее. Додајте ги морковите и пропржете ги 2-3 минути. Потоа додајте ги тиквичките и заедно пропржете ги уште 3-4 минути. Зачинете со лук во прав, сол и мелен црн пипер. Филот оставете го кратко да се излади и додајте ситно сечкан свеж магдонос. 
  3. Во меѓувреме изрендајте го посниот кашкавал. Додајте го во тавата со зеленчуците и измешајте. 
  4. Во длабока чинија ставете ги маслото и газираната вода. 
  5. Со помош на силиконска четка секоја кора премачкајте ја со мешавината од масло и вода. На пошироката страна од триаголникот нанесете по 1 полна лажица од филот, свиткајте ги краевите и завиткајте ја кората во ролна. Истата постапка повторете ја со сите кори.
  6. Вака подготвените ролнички наредете ги во голем плех оболожен со хартија за печење. 
  7. Во мал сад ставете ги брашното, водата и сенфот. Измешајте ги, а потоа премачкајте ги ролничките. Поросете со сусам. Попрскајте ги со масло. 
  8. Печете ги во загреана рерна на 180-200 степени за време од 15 до 20 минути. Топлите посни ролнички послужете ги со доматен сос со оригано или сос од посен мајонез и кисели краставички. На здравје!
посен цигара бурек

Ти се допадна овој рецепт? Разгледај повеќе идеи и погледни ги ролничките на видео на моите профили на:

И за крај ти препорачувам да погледнеш  Од кујната на Марија –  Брзи тортиља канапеи со павлака, салама и краставица.

*Рецептот е поддржан од Млекара Тетово.

Сподели: