свински ребра со кисела зелка

Печени свински ребра со кисела зелка

Одличен спој на вкусови и совршен ручек за ладните денови! Ви предлагаме да направите печени свински ребра со кисела зелка. А најдобро е тоа што рецептот е прилагоден и за оние што се на хроно исхрана.

Многумина ќе се согласат дека ни една зима не може да помине без јадење во кое што се користи киселата зелка. А кога со неа ќе искомбинирате и свинско месо, ќе добиете вистинско гурманско уживање. Не двоумете се и пробајте го овој рецепт за свински ребра со кисела зелка што поскоро.

печени свински ребра со кисела зелка

Состојки:

  • 1 кг свински ребра од Агриа
  • околу 1200 г кисела зелка
  • неколку парчиња сланина
  • 1 сува пиперка
  • неколку ловорови листoви
  • 1 лажичка мелена црвена пипер
  • масло или 1 лажица сало
  • 1 лажица ким по желба
  • сув магдонос
  • сол, црн пипер и лук во прав по вкус.

Подготовка:

  1. Исечкајте ја киселата зелка и исплакнете ја со ладна вода. Тавата за печење премачкајте ја со масло или сало. На дното на тавата ставете половина од киселата зелка.
  2. Ребрата зачинете ги со сол, црн пипер и лук во прав. Наредете ги врз зелката и посипете ги со мелена црвена пипер и ким по желба. Помеѓу ребрата ставете неколку ловорови листови, сланина и сечкана пиперка.
  3. Покријте ги ребрата со уште еден слој кисела зелка, додајте сув магдонос и додајте масло. Потоа прелијте ја зелката со вода.
  4. Над тавата ставете алуминиумската фолија и печете во загреана рерна на 200 степени околу 70 минути. Потоа, отстранете ја фолијата и печете уште малку додека зелката да зарумени.
  5. Декорирајте со свеж магдонос и послужете додека е топло во комбинација со чаша црвено вино по желба. На здравје!

Наша препорака:

Овој период киселата зелка е застапена скоро во секој дом и сите бараме рецепти да ја искористиме количината која ни преостанала. Овој рецепт е одличен за да се најде на зимската трпеза, па препорачуваме да ги посетите месарниците на Агриа, да набавите свински ребра и да направите вкусен ручек за вашето семејство. Од Агриа имаат ребра, а и други видови месо со врвен квалитет. Тие имаат свои фарми, кланица и фабрика за производство на сточна храна, и работат по принципот „од нива до трпеза“. Штом еднаш ќе го пробате свежото месо од Агриа, сигурни сме дека тоа ќе биде ваш прв избор!

свински ребра

Ви препорачуваме да прочитате: Печени свински ребра со соја сос.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран рецепт.

Сподели: