Од кујната на Марија Кочовска: Пилешки прсти во смеса од брашно и пиво

Ако сте љубител на пилешко месо, имаме одличен рецепт за вас, пилешки прсти похувани во смеса од брашно и пиво! Одлични се за мезење со друштво. Имаат лесна подготовка, па не мора да поминувате многу време во кујната. Направете го и поканете ги пријателите да го следите фудбалскиот натпревар и да навивате за вашата омилена репрезентација!

„Ова е мојот омилен рецепт за пилешки прсти. Се прави смеса со брашно, јајца и пиво, а потоа истите се пржат. Пилешките прсти се меки и другиот ден, а може и да се замрзнат. Рецептов е предобар!„ – вели Марија. 

пилешки прсти

Состојки:

  • 500 г пилешки стек
  • 150 г брашно
  • 2 јајца
  • 250 мл пиво
  • сол, мелен црн пипер, мешан зачин по желба или кари зачин.

Подготовка:

  1. Во поголем сад ставете ги јајцата и изматете ги со помош на виљушка. Додајте ги пивото и брашното. Посолете по вкус и убаво измешајте. Оставете смесата да отстои додека го подготвувате пилешкото месо.
  2. Пилешкиот стек исечете го на ленти. Лентите месо посолете ги и зачинете ги со сол, мелен црн пипер, мешан зачин или кари по вкус.
  3. Подготвените ленти месо потопете ги во смесата со пиво и измешајте. Ако смесата е многу течна, додајте брашно. Треба да добиете смеса околу месото со густина како смесата за палачинки. Пилешките прсти пржете ги во поголема количина на претходно загреано масло.
  4. Кога месото ќе добие златно кафеава боја извадете го од тавата и ставете го во сад обложен со хартија.
  5. Похуваното пилешко месо послужете го топло во комбинација со чаша ладно пиво. На здравје!

Совети плус:

  • Од наведените состојки ќе добиете поголема количина на пилешки прсти. По желба може да ги намалите состојки.
  • Ако ти се допадна видео рецептот, разгледај ги моите профили и заследи ме:

Автор на рецепт: Марија Кочовска.

Ви препорачуваме да прочитате: Гурмански специјалитет – пилешко Киев.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: