Полнети пиперки со мелено месо 1

Полнети пиперки со мелено месо

Полнети пиперки со мелено месо и ориз е едно од омилените традиционални јадења на нашите простори, но често пати колку и да личи едноставно јадењето, доколку немаме соодветен рецепт не би можеле да го постигнеме вкусот кој сме го пробале кај пријателката, сосетката и слично.

За да не лутате, а да имате највкусен ручек, со вас го споделуваме нашиот испробан рецепт по кој редовно си подготвуваме полнети пиперки.

Полнети пиперки со мелено месо 2

Состојки:

  • 500 гр мелено месо
  • 200 гр ориз
  • пиперки по потреба
  • 2-3 домати
  • 1 средно голема главица кромид
  • 1 лажица црвена пипер
  • црн пипер по вкус
  • мешан зачин по вкус
  • по желба доматно пире за сервирање
  • по желба компир пире за сервирање.

Подготовка:

  1. Најпрво измијте ги и исчистете ги пиперките од семките.
  2. Кромидот исечете го на ситни коцкички.
  3. Меленото месо и исечканиот кромид, ставете ги да се пржат со малку масло.
  4. Откако ќе се запржат малку, додајте еден домат исечкан на коцки и продолжете со пржењето со повремено мешање додека испари течноста од доматот.
  5. Потоа додајте ги мешаниот зачин, црниот пипер, црвената пипер и измешајте.
  6. На крајот додајте го оризот и измешајте ја смесата.
  7. Со помош на мало лажиче полнете ги пиперките со смесата и отворот на пиперката затворете го со круг од домат или за замена може да употребите компир.
  8. Полнетите пиперки редете ги во тава за печење, а при тоа турете вода во доволна количина за да биде рамна со горната површина на пиперките. Препорачуваме во течноста да распоредите ситно сечкан домат.
  9. Печиме на температура од 200 степени додека пиперките заруменат.  За сервирање во чинијата ставете малку од доматното пире и наредете 1 или 2 пиперки, а по желба додајте и малку компир пире.

На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Печени полнети пиперки со урда.

Сподели: