Посен ориз со брокула

Штом станува збор за подготовка на ориз, можеме да кажеме дека Невена е една од најдобрите наши соработнички. Таа има супер рецепти, а има и што да научиме за подготовката на оризот. Овој пат со нас го сподели рецептот за посен ориз со брокула, кој се приготвува многу брзо.

На многумина наши читатели, а и нам ни се има случено оризот да биде премногу кашест или пак да не го постигнеме посакуваниот изглед и вкус. Затоа, секогаш добро е да се запазат состојките и начинот на подготовка на одреден, но испробан рецепт.

посен ориз со брокула

Состојки:

  • 1 чаша (250 мл) ориз
  • 500 гр брокула
  • 1 голем морков
  • 1 мала главица кромид
  • 3 чешниња лук
  • 2-3 лажици магдонос
  • по потреба масло
  • по вкус сол, мелен црн пипер и мешан сув зачин
  • по потреба жешка вода.

Подготовка:

  1. Брокулата исечете ја на мали цветчина.
  2. Кромидот и лукот ситно исечкајте ги, а морковот изрендајте го.
  3. Во подлабока тава на оган на умерена температура ставете масло да се загрее.
  4. Во загреаното масло ставете ги кромидот, лукот и ренданиот морков. Пропржете ги додека кромидот омекне.
  5. Потоа додајте го оризот и измешајте. Додајте ја водата, брокулата, магдоносот и зачините по вкус. Оставете да се вари додека оризот омекне и течноста испари.
  6. Готовиот посен ориз со брокула послужете го топол со свежа салата по желба. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Ви предлагаме да прочитате: Ориз со печурки – посен прилог.

Сподели: