Топло време, море или езеро, вкусни летни јадења и забавата може да започне! Направете идеална летната атмосфера во својот дом. Трпезата декорирајте ја со школки, свеќи и послужете посна рибина чорба од ослич. Идеална за топло предјадење или за лесна вечера.
За љубителите на чорби и супи имаме одличен рецепт! Чорба од ослич која лесно се подготвува и е одлична за време на пости. Можат да се најдат безброј вкусни и уникатни рецепти, а ние ви предлагаме да ја направите најдобрата чорба од ослич. Може да ја послужите во комбинација со домашно макало и печено лепче и да добиете оброк како од ресторан.
Состојки:
- 1 кг ослич
- 1 помала главица кромид
- 1 морков
- 200 г корен од целер
- 2 домати
- 125 мл бело вино
- сол и црн пипер во зрно
- ловоров лист
- сок од ½ лимон
- 2 лажици ориз
- 2 лажици маслиново масло
- магдонос.
Подготовка:
- Рибите одмрзнете ги, исчистете ги и убаво измијте ги. Со помош на кујнски нож исечете филети. Коските ставете ги во тенџере со вода.
- Морковот, целерот и доматите исечкајте ги на поголеми парчиња и додајте ги во тенџерето.
- Во тенџерето додајте ги кромидот пресечен на половина, ловоровиот лист, црниот пипер и белото вино. Чорбата ставете ја на оган да се вари. Откако ќе зоврие, намалете ја температурата и варете уште 20 минути.
- Со помош на лажица собирајте ја пената за време на варењето. Потоа, процедете ја течноста низ густо сито. Зеленчукот тргнете го во друг сад.
- Процедената течност ставете ја на оган. Додајте го оризот и сокот од лимон. Филетите од ослич пресечете ги на половина и ставете ги во течноста. Додајте маслиново масло и посолете по вкус. Чорбата варете ја за време од 20 минути, додека оризот е готов.
- Во меѓувреме морковите и целерот исечкајте ги и ставете ги во чинии за сервирање. Во чиниите додајте парчиња риба и ставете од течноста. Декорирајте со ситно сечкан магдонос по желба. Посната чорба од ослиќ послужете ја додека е топла. На здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Риба за силно срце и правилна функција на мозокот.