Путер погача со павлака

Погачите се едни од најубавите печива! Ретко кој е мајстор за погачи, но благодарение на Катерина, сега секој ќе може да направи убава путер погача со павлака.

Таа за овој рецепт вели: „Погачава ја видов на нет. Многу привлечно изгледаше, па веднаш си ја направив. Оригинално рецептот беше со маргарин, а јас го заменив со путер. Мирисна, вкусна…..кој сака нека проба.’’

путер погача

Состојки:

  • 600 г брашно
  • 15 г свеж квасец
  • 300 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 јајце.

За полнење:

  • 100 г путер
  • 200 г кисела павлака.

За премачкување:

  • 1 жолчка
  • по потреба сусам, лен.

Подготовка:

  1. Брашното ставете го во сад за месење.
  2. Во мал сад на оган ставете дел од млекото. Штом млекото малку се загрее, садот тргнете го од огнот.
  3. Во загреаното млеко додајте ги квасецот и шеќерот. Измешајте додека квасецот се растопи, а потоа оставете го да нарасне.
  4. Со жица изматете ги јајцето, солта и маслото. Додајте ја оваа смеса во брашното.
  5. Откако квасецот ќе нарасне додајте го во садот со брашно. Со додавање на преостанатото загреано млеко замесете тесто.
  6. Тестото покријте со најлонска фолија и оставете го да стаса. Потоа поделете го на 4 топчиња.
  7. Со помош на сукалка, од првото топче исучете кора. Врз кората ставете 50 грама путер исечен на мали коцки.
  8. Врз оваа кора ставете ја втората кора и премачкајте ја со киселата павлака.
  9. Ставете ја третата кора и врз неа наредете ги простанатите коцки путер.
  10. На крај ставете ја четвртата кора која ќе ја истегнете благо надолу да дојде со краевите под првата кора. На тој начин убаво ќе се оформи погача.
  11. Прво засечете ја погачата во форма на крст. Потоа, направете неколку засеци како што е прикажано на сликата, со тоа што нема да сечете до краевите и до долу.
  12. Погачата премачкајте ја со разматена жолчка и посипете со сусам и лен.
  13. Оставете ја да нарасне додека се загрее рерната на 200 степени. Погачата печете околу 30 минути.
  14. Совет плус: Бидејќи погачата е премачкана само со жолчка, доколку почне многу да се вцрвенува, при самиот крај на печењето ставете одозгора алуминиумска фолија. На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви предлагаме да прочитате: Рецепт за едноставна и лесна погача.

Сподели: