Рецепт за лахмаџун

Лахмаџун или турска пица е традиционално турско јадење. Иако според многумина највкусен лахмаџун може да се проба во Истанбул, вие не мора да патувате дури до таму. Засукајте ги ракавите и испробајте ја вашата кулинарска способност. Направете лахмаџун во домашни услови по рецептот на Ана.

Таа вели: „Кога прв пат го пробав овој специјалитет тоа беше љубов на прво залче. Од тој момент си ветив дека морам да си направам лахмаџун дома и ете конечно му дојде денот. И знаете што? – Го направив уште поубав, можеби затоа што сѐ е повкусно кога се прави со љубов! “

лахмаџун

Состојки:

За тесто:

  • 400 г брашно
  • 1 лажичка сол
  • 300 мл топла вода.

За фил:

  • 400 г мелено месо
  • 2 главици кромид
  • 200 г домати
  • 1 зелена пиперка
  • пола китка магдонос
  • 1 лажица црвен пипер
  • 2 лажици доматен сос
  • 1 лажица оцет
  • 2 лажици вода
  • сол и црн пипер по вкус.

Подготовка:

  1. Во подлабок сад ставете ги брашното и солта. Постепено додавајте топла вода и замесете тесто. Продолжете со месење на набрашнета површина околу 5 минути. По желба, тестото може да го месите и во кујнски робот.
  2. Од тестото формирајте ролат околу 30cm и исечете го на 6 еднакви делови. Со рака формирајте топчиња, покријте ги со кујнска крпа и започнете со подготовка на филот.
  3. За филот најдобро е сите намирници да се исечкаат ситно. За да заштедите време најдобро зеленчуците да ги иситните во блендер. Исечканите намирници ставете ги во сад и додајте ги магдоносот, доматниот сос и оцетот. Додајте го месото и зачинете. Убаво измешајте. Смесата треба да биде мазна, без поголеми парчиња. Подготвената смеса оставете ја во фрижидер.
  4. Секое топче од тесто расукајте го во форма на круг на набрашнета површина. Ако тестото ви се лепи ставете малку масло. Најважно е да расукате тенка кора за да биде крцкава.
  5. Расуканата кора ставете ја во тава обложена со хартија за печење. Филувајте ја и ставете ја да се печи во претходно загреана рерна на 230 степени, додека порумени. Постапката повторете ја со сите топчиња.
  6. Готовиот лахмаџун сервирајте го со свеж магдонос и парчиња лимон и послужете го. На здравје!

Препорака од авторот:

  • Најважно е состојките за филот да се ситно исечкани.
  • Можете да печите по две кори наеднаш, во зависност од големината на рерната и тавата во која печите.
  • За подобро уживање во вкусот, лахмаџунот послужете го со зелена салата и ајран по желба.

Автор на рецепт: Ана Крстаноска (ana_kitchen_corner).

Ви препорачуваме да прочитате: Рецепт за турски симит.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: