шведски ќофтиња

Рецепт за популарните шведски ќофтиња во бел сос

Драги пријатели, денес кулинарски ве водиме во Шведска. Ви го откриваме рецептот за традиционалните шведски ќофтиња во бел сос кои се популарни во целата скандинавска кујна, а и во светот. Ги има и во рестораните и салоните на Икеа, а сега лесно ќе можите да си ги направите и дома. Имаат едноставна подготовка и неверојатно добар вкус, па не пропуштајте да ги пробате!

Начинот на подготовка потсетува на нашите ќофтиња во каша, но состојките кои се користат се поразлични, а тоа го дава „шмекот“ на шведската кујна. Популарните шведски ќофтиња се подготвуваат со мелено месо и најчесто се послужуваат со пире од компир или тестенини. Вие можете да ги послужите и со гарнир по ваша желба. Во продолжение погледнете кои состојки ви се потребни и направете ги во прва прилика.

шведски ќофтиња

Состојки:

  • 1/3 чаша лебни трошки
  • ½ чаша млеко
  • 1 јајце, малку изматено
  • 1 мала лажичка кромид во прав
  • 1 мала лажичка лук во прав
  • ¾ лажичка сол
  • ¼ лажичка мелен црн пипер
  • ¼ лажичка морско оревче
  • 500 г мелено говедско месо, препорачуваме од Агриа
  • 250 г мелено свинско месо, препоралуваме од Агриа
  • 2 лажици ситно сечкан магдонос
  • 2 мали лажички маслиново масло
  • 1 лажица путер.

За сосот:

  • 5 лажици путер
  • 1/3 чаша брашно
  • 3 чаши говедски бујон
  • ¾ чаши кисела павлака
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 1 лажица сечкан свеж магдонос.

Подготовка:

  1. Во подлабок сад ставете ги лебните трошки, млекото, јајцето, кромидот и лукот во прав, солта, црниот пипер и морското оревче. Измешајте и оставете ги 10 минути за лебните трошки да омекнат.
  2. Во садот додајте ги меленото месо и сечканиот магдонос. Измешајте добро и формирајте околу 25 мали ќофтиња.
  3. Во голема тава на оган ставете ги маслиновото масло и путерот да се загреат. Во тавата додајте половина од ќофтињата и испржете ги. Пржените ќофтиња ставете ги чинија и покријте ги со фолија. Испржете ги преостанатите ќофтиња.
  4. Започнете со подготовка на сосот. Говедскиот бујон подгответе го според упатството.
  5. Тавата во која се пржеа ќофтињата, ставете ја на умерена температура. Додајте го путерот, а штом се растопи додајте брашно и измешајте со жица за матење за да се пропржи минута до две.
  6. Во тавата постепено додавајте го бујонот и мешајте со жицата за да се згусти сосот. Потоа додајте ја павлаката, посолете по вкус, зачинете со мелен црн пипер и ставете половина од магдоносот. Додајте ги ќофтиња и оставете да крчкаат во сосот уште 5 минути. Готовите ќофтиња декорирајте ги со сечкан магдонос и послужете ги додека се топли. На здравје!

Наша препорака:

Веруваме дека рецептот ве освои и планирате да го испробате. За подготовката набавете свежо и квалитетно мелено месо од месарниците на Агриа (Битола, Штип и Велес). Агриа произведуваат домашно свинско и телешко месо, кое е идеално за подготовка на највкусните ќофтиња. Телешкото месо е достапно само во нивните месарници, а свинското месо може да се најде и во Тинекс и Рамстор маркетите. А штом го испробате, не заборавајте да објавите фотографија од јадењето и да го споделите вашиот гурмански впечаток во групата Сѐ за храна.

шведски ќофтиња

Ви препорачуваме да прочитате: Големи италијански ќофтиња во доматен сос.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран текст.

Сподели: