рижото со лимон и ракчиња

Рижото со лимон и ракчиња

За љубителите на морска храна имаме супер рецепт! Рижото со лимон и ракчиња кој ни го сподели нашата пријателка Валентина. Комбинацијата на состојки ветува одличен вкус, па ова е еден од рецептите кои мора да се пробаат.

Рижотото претставува брзо и многу хранливо јадење кое е одлично за оние кои внимаваат на линијата. Може да го послужите како главно јадење, прилог или вечера. Како и да го сервирате сигурни сме дека ќе уживате во ова вкусно рижото со лимон и ракчиња.

рижото со лимон и ракчиња

Состојки:

  • 50-60 г ориз
  • 8 парчиња чисти ракчиња
  • 2 чешниња ситно сечкан лук
  • 1 лажичка маслиново масло
  • 500 мл вода
  • 1 лажичка путер или масло
  • 1 коцка за супа
  • зачини по желба
  • 1/2 рендана кора од свеж лимон
  • 10 мл бело вино
  • сол и црн пипер по вкус
  • рендан пармезан.

Подготовка:

  1. Зовријте ја водата заедно со коцката за супа, зачини по желба, путерот и кората од лимон на средно висока температура. Потоа, тргнете го садот на страна.
  2. Загрејте длабоко тавче на средна температура. Додајте ги маслото и лукчето и кратко пропржете ги.
  3. Додајте го оризот и гответе додека оризот добие светло сива боја. Потоа, додајте го виното. Убаво измешајте.
  4. Пред да испари виното, ставете 1 длабока лажица од зачинетата вода. Бавно мешајте со помош на дрвена лажица. Кога ќе поминете со лажицата низ тавата и кога водата нема да се собере за 1 до 2 секунди, додајте уште вода. Постапката повторувајте ја додека ја искористите цела вода.
  5. Пред крајот додајте ги ракчињата и гответе уште 2-3 минути. Зачинете со сол и црн пипер по потреба.
  6. Врз рижотото ставете пармезан и свеж магдонос. По желба, додајте и лимон. На здравје!

Совети плус од авторот:

  • Доколку не сакате да користите вино, изоставете го, но додајте повеќе вода.
  • Во водата може да не додавате путер или масло, но обавезно додајте зачини за побогат вкус.

Автор на рецептот: Валентина Пргомет (cupeto)

Ви препорачуваме да прочитате: Рижото со пилешко месо и зеленчук.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: