Подготовката е брза и лесна, а тоа е една од особините која беше мотивација за овој рецепт да го споделиме со сите вас! Бидејќи станува збор за турски рецепт за ќофтиња, малку е различен од она што сме навикнале. Таму ги обожаваат, па се надеваме дека ќе ви се допаднат и ќе ги подготвувате почесто!
Имаат неколку зачини во својот состав што ги издвојува во вкусот. Тоа е одлична прилика да избегаме од истото секојдневние на кое сме навикнале. Исто како да сме на дегустативно патување. Уживајте!

Состојки:
- 750 гр мелено месо
- 2 главици кромид
- 2 кришки леб без кора
- 1 јајце
- магдонос по потреба
- 1 лажичка ким
- 2 лажички сол
- путер за пржење.
Подготовка:
- Најпрво натопете го лебот во водата. Исцедете го и претворете го во ситни трошки.
- Така припремениот леб ставете го во поголем сад и додајте ги сите останати состојки.
- Откако убаво ќе ја измесите смесата, со раце оформете топчиња со посакувана големина.
- Во тава на оган загрејте ја маснотијата и убаво пропржете ги ќофтињата, додека добијат пријатна кафеава боја.
- Послужете ги со прилог по желба, а најдобро со свежа салата. На здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Ќофтиња од месо во бешамел сос.