Шпагети во бел сос со печурки и вино

Сите обожаваат шпагети во сос! Затоа, овој пат ви претставуваме интересен рецепт за шпагети во бел сос со печурки, сланина и вино.

Гурмански специјалитет кој мора да се проба!

шпагети во бел сос

Состојки:

  • 1 главица бел кромид
  • 2 чешниња лук
  • 250 грама печурки
  • 4 до 5 ленти чадена сланина
  • 1 чаша бело вино
  • 200 грама шпагети
  • 400 мл неутрална павлака за готвење
  • 50 грама рендан кашкавал
  • сол и црн пипер по вкус.

Подготовка:

  1. Во тенџере на оган ставете 1 литар вода да се вари. Посолете и затворете го тенџерето со капак. Во зовриената вода додајте ги шпагетите и варете ги за време од 6 до 8 минути, во зависност од инструкциите наведени на пакувањето.
  2. Кромидот и лукот ситно исечкајте ги. Сланината исечкајте ја на мали ленти, а печурките на тенки листови.
  3. Во нелеплива тава на оган на умерена температура додајте го кромидот. Пропржете го за време од 5 минути додека омекни.
  4. Потоа во тавата додајте го лукот и продолжете со варењето за време од 1 минута.
  5. Во тавата додајте ја сечканата сланина, печурките и белото вино. Динстајте додека поголема количина од течноста испари. Зачинете со мелен црн пипер.
  6. Додајте ја неутралната павлака и оставете сосот да зоврие. Намалете ја температурата и додајте го кашкавалот.
  7. Во тенџерето додајте ги варените шпагети и измешајте добро. Топлите шпагети во бел сос со печурки и вино послужете ги веднаш. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Шпагети со бел сос.

Сподели: