банана леб

Банана леб со кикиритки и портокал

За сите љубители на популарниот банана леб имаме нов рецепт кој сигурно ќе ве израдува. Приготвен во кујната на Сѐ за храна, овој рецепт претставува совршен спој на слатка банана и крцкави кикиритки со изразена овошна нота на портокал. Мек, сочен и на места крцкав од кикиритките, ќе ве воодушеви со својот богат вкус. Супер вкусен десерт кој мора да го пробате во првата прилика штом имате зрели и потемнети банани, кои не знаете за што да ги искористите.

Совршен е за појадок со чаша чај или кафе, за десерт или брза ужинка. Се подготвува за 5-10 минути, а се јаде уште побрзо, затоа што гарантираме дека ќе им се допадне на сите, од најмали, па до најстари. Набавете си Битолска павлака со 20% мм, подгответе го и уверете се во неговиот совршен вкус!

банана леб

Состојки:

  • 1½ чаша брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 3 зрели банани
  • ¼ чаша растопен и кратко изладен путер
  • ½ чаша кафеав шеќер
  • 1 јајце
  • 80 г Битолска павлака со 20% мм
  • ½ лажичка цимет
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • кора од 1 портокал
  • ½ чаша ситно сечкани несолени кикиритки или кокос по избор.

Подготовка:

  1. Во длабок сад измешајте ги брашното и прашокот за печиво.
  2. Во друг сад со помош на виљушка изгмечете ги зрелите банани. Додајте го растопениот и кратко изладен путер. Добро измешајте додека се соединат сите состојки.
  3. Во сад за матење изматете ги кафеавиот шеќер, јајцето, кората од портокал, циметот, Битолската павлака и ванилиниот шеќер.
  4. Смесата со брашното додајте ја во садот со јајцето и павлаката. Потоа додајте ги и пасираните банани со путерот и кратко измешајте со жица за матење.
  5. Кикиритките ситно исечкајте ги со помош на сечко или процесор за храна и додајте ги во смесата за колачот.
  6. Правоаголниот калап обложете го со хартија за печење, а потоа ставете ја смесата за колачот.
  7. Колачот печете го во претходно загреана рерна на 180 степени околу 50 – 60 минути. Послужете го со мед, парчиња банана и чај. На здравје!

За подобра текстура и вкус на колачот користете Битолска павлака. Проверено и загарантирано со производите на Бимилк се прават највкусните јадења и десерти!

Препорака од авторот:

„Комбинацијата на банана и путер од кикирики ми е омилена од детството. Така се роди идејата за овој вкусен колач кој се топи во уста. Одличен за со утринско кафе или чај. Топло ви препорачувам да го пробате и да го збогатите утринскиот ритуал на пиење кафе со уште едно слатко задоволство“ – вели Маја. 

За сите прашања околу подготовката пишете и на Маја Ѓореска Никоволска (Facebook или Instagram) од нашиот тим која го направи вкусниот и сочен леб од банана и кикиритки.

Ви препорачуваме да прочитате: Кремаста панакота со јагоди.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран рецепт.

Сподели: