Зимата е идеална за чаша вино со збогатен вкус на овошје и арома на цимет! Затоа ви предлагаме да го пробате овој пијалак од вино со јаболко и круша кој може да го послужите топол или ладен.
Направете топол пијалак и послужете го во ладните зимски денови. А доколку сакате да се освежите, направете го ладен. Постои и друга верзија, каде што пијалакот може да го направите без алкохол. Наместо вино користите сок од јаболка. Како и да го направите, ви гарантираме дека ќе ви се допадне.
Состојки:
- 200 грама шеќер
- 200 мл вода
- 2 стапчиња цимет
- 1 лимон
- 1 шише црвено или бело вино по желба
- 1 јаболко сечкано на парчиња
- 1 круша сечкана на парчиња.
Подготовка:
- Шеќерот и циметот ставете ги во мало тенџере. Во тенџерето додајте 200 мл вода.
- Со помош на алатка за лупење на зеленчук излупете две тенки ленти од кората од лимонот. Потоа исцедете го сокот од половина лимон.
- Кората и сокот од лимон додајте ги во садот со шеќерот.
- Ставете го тенџерето на оган. Штом водата зоврие, продолжете со варењето уште 10 минути.
- Тенџерето тргнете го од огнот и оставете го да се излади. Потоа процедете ја течноста и извадете ги кората од лимон и стапчињата цимет.
- Постојат две варијанти на кои може да го послужите овој пијалак. Доколку сакате да го послужите ладен, следете ги овие инструкции. Изладениот сируп измешајте го со виното и оставете го за време од 30 минути. Потоа додајте ги сечканите јаболка и круши, и измешајте. Послужете го пијалакот веднаш.
- Доколку сакате топол пијалак, сирупот и виното ставете ги во тенџере. Загрејте ги неколку минути, а потоа додајте го и сечканото овошје. Топлиот пијалак ставете го во чаши и послужете го. На здравје!
Ви предлагаме да прочитате: Варено вино со портокал, јаболко и цимет.