раванија-со-лешници

Раванија со лешници

Време е за парче сладок десерт со брза подготовка. Оваа сочна раванија со лешници е малку понов вкус за нашите простори, но токму поради поинаквиот вкус многу ќе им се допадне на гостите и пријателите. Сочност и вкус на лешници, вредни за секоја калорија!

раванија-со-лешници

Состојки:

  • 4 јајца
  • 2 филџани шеќер
  • 1 филџан масло
  • 1 филџан кисела вода или млеко
  • 1 и 1/2 филџан гриз
  • 1 и 1/2 филџан потпечени мелени лешници
  • 1 и 1/2 филџан брашно
  • 1 пакетче прашок за печиво.

За шербет:

  • 3 шолји вода
  • 2 шолји шеќер
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер.

Мерки: Филџан = 130 мл, Шолја = 230 мл.

Подготовка:

  1. Јајцата и шеќерот убаво се матат.
  2. Се додаваат маслото и млекото или киселата вода, а потоа се додаваат гризот, брашното, лешниците и печивото.
  3. Смесата се става во намрсена тава број 30 и се печи на 175 степени додека порумени.
  4. Во меѓувреме се вари шербетот, кој треба да врие околу 5 минути, а ванилите се додаваат на самиот крај.
  5. Потурете млако со млако, односно пред целосно да олади пандишпанот потурете со млакиот шербет.

На лесен начин добивате одлична десерт со збогатен вкус. Мекоста и сочниот состав потврдува дека раванија со лешници е вистински избор и за најмладите и за највозрасните дегустатори. На здравје!

Рецептот го испратил: Клара Бос

Сподели: