Домашен рецепт за италијанска фокача посипана со рузмарин 1

Домашен рецепт за италијанска фокача посипана со рузмарин

Неодоливо е, ќе видите штом го пробате првиот залак. Уште поодамна имавме можност да го дегустираме ова вкусно „чудо од тесто“ и иако обично сите се трудиме да го избегнеме лебот и белите печива, меката и топла италијанска фокача е нешто што повремено го заслужуваме сите!

Пробајте,  убаво е да ја јадете како што е подготвена или да ја комбинирате со друга храна. Гарантирано ќе го израдувате стомакот и сите сетила.

Домашен рецепт за италијанска фокача посипана со рузмарин 2

Состојки:

  • 1 кг брашно
  • 25 грама свеж квасец
  • 2 лажички сол
  • 200 мл млеко
  • 200 мл јогурт
  • 200 мл вода
  • 200 мл масло.

За посипување:

  • рузмарин по потреба
  • крупна морска сол
  • маслиново масло.

Подготовка:

  1. Квасецот разматете го во половина шолја топла вода со малку шеќер и брашно, па оставете го на топло за да нарасне.
  2. Измешајте ги сите состојки, па додајте го претходно припремениот квасец. Замесете меко тесто кое малку се лепи за рацете.
  3. Тестото ставете го во пластична ќеса или покријте го со најлонска фолија и чувајте го во фрижидер додека го употребите. Може да трае и до 1 недела.
  4. За да припремите една фокача, одделете 1/3 од тестото. Остатокот може да го подготвите тогаш или подоцна кога што сакате, а добро е да знаете дека тестово е одлично и за други печива.
  5. Тестото растенчете го со намрсени раце во маслиновото масло, па префрлете го во претходно намрсен плех.
  6. Поросете со морска сол и ризмарин, па прелијте со малку масло одозгора и печете во загреана рерна на 200 степени, за време од 30 минути, додека убаво зарумени. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Медитеранска интегрална фокача со рузмарин.

Сподели: