За превкусниот чиабата леб карактеристични се големи шуплини кои му даваат препознатливост од останатите лебови. Кога ќе го пресечете ќе ве пречека една интересна тексура со шуплини, па одличен е за макање, како и за мачкање. Често е употребуван во разни сендвичи и во разновидни слатки и солени комбинации на храна.
Чиабата лебот потекнува од Италија, од малото гратче Адриа кое се наоѓа блиску до Венеција. За прв пат го направил Арналдо Кавалари, во 1982 година, а добрата вест е што сега ќе може да уживате во домашно направен чиабата леб и секако ќе имате можност да ги почестите домашните и пријателите со познат италијански вкус од светот, а приготвен на домашен начин!

Состојки:
- 1 1/2 шолја вода (350 мл вода)
- 1 1/2 лажиче сол (околу 9 грама)
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажиче маслиново масло
- 3 1/4 шолји брашно (околу 525 грама)
- 2 1/2 лажички сув квасец.
Подготовка:
- Измешајте ги водата и квасецот во сад и оставете да се згусти.
- Измешајте ги солта и брашното во одделен сад.
- Додајте ја смесата со квасецот и маслото во садот со брашното и добро измесете го (или доколку користите миксер за тесто доволни се 5 минути).
- Тестото ќе биде многу влажно, но воздржете се од додавање на дополнителна количина брашно.
- Ставете го тестото во добро намрсен сад и покријте го со најлонска фолија. Оставете го да стои така околу 1,5-2 часа, односно додека не постигне двојна големина.
- Откако поминало тоа време, бидејќи тестото ќе биде доста влажно, набрашнете ја работната површина, ставете го тестото врз неа и сечете го на два дела. Бидете нежни со тестото, за да се зачува воздухот во него.
- Секое од парчињата поставете го на хартија за печење и нежно протегнете го во правоаголна форма.
- Со помош на прстите направете мали вдлабнатини, тоа овозможува подобро формирање на големите шуплини во вкусниот леб.
- Покријте ги лепчињата со влажна кујнска крпа и оставете ги да да нараснат околу 45 минути.
- Загрејте ја рерната на 220 степени и ставете го лебот да се печи околу 25-30 минути, додека не добие убава златна боја.
Од чиабата леб можете да го направите сендвич, за што се препорачува да е прво изладен или да го јадете топол, во секој случај сигурно ќе уживате во вкусот. На здравје!