Топлите денови започнаа! Убавите моменти кои ги носат пролетта и летото, седенките во дворот, матурските забави, свадбите и дружењата со пријателите би биле уште подобри со домашен чоколаден ликер.
Љубителите на чоколадо го сакаат ова слатко задоволство во сите форми и видови. Затоа сме сигурни дека ќе ве израдува овој рецепт за домашен чоколаден ликер со кој може да наздравите уште денес. Покрај тоа што е вкусен пијалок, домашниот ликер може да биде и одличен подарок за секоја прилика.

Состојки:
- 500 мл трајно млеко
- 300 грама шеќер во прав
- 200 грама чоколадо за готвење
- 3 кесички ванилин шеќер
- 100 – 150 мл рум или ракија по избор.
Подготовка:
- Млекото, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер, ставете ги во тенџере на оган, на умерена температура. Во текот на варењето со помош на лажица отстранете ја пената.
- Штом млекото престане да се пени, во тенџерето додајте го чоколадото искршено на коцки, а потоа тргнете го од огнот.
- Мешајте со лажица додека чоколадото се растопи. Ликерот оставете го да се излади.
- Во изладената течност додајте го румот (или ракијата) и измешајте.
- Ликерот процедете го низ цедилка и ставете го стаклено шише. Готовиот чоколаден ликер чувајте го во фрижидер, а може да го послужите со неколку коцки мраз.
Совет плус: За чување на ликерот користете поголемо шише. При тоа треба да оставите простор, за да може ликерот подобро да се измеша пред служење.
Ви предлагаме да прочитате: Домашен ликер од кафе.