Италијански ќофтиња со тестенини во доматен сос 1

Италијански ќофтиња со тестенини во доматен сос

Ако се одлучите да го пробате овој рецепт за италијански ќофтиња, ќе направите да се почувствувате како да сте во ресторан во срцето на Тоскана… Вкусно патување со сетилата и мислите никогаш не штети!

За да ја надополните комбинацијата треба да сварите и тестенини, а ние препорачуваме да изберете шпагети. За да биде сето тоа комплетно зачинете со доматен сос и препуштете се на уживањето!  Тестетенините подгответе ги како и обично, а рецептот за ќофтињата е следниот.

Италијански ќофтиња со тестенини во доматен сос 2

Состојки:

За сос:

  • 5-6 средно големи домати
  • малку маслиново масло
  • неколку листови свеж босилек.

За ќофтиња:

  • 450 гр мелено телешко месо
  • 1 јајце
  • 1/4 чаша млеко
  • 1/2 чаша лебни трошки
  • 1/2 лажичка сол
  • 1 лажица оригано
  • 1 лажица свеж магдонос
  • 1/2 лажиче лук во прав (или ситно сечкан лук)
  • 1/2 лажичка ситна црвена пипер
  • 1/4 чаша рендан пармезан.

Подготовка:

  1. Прво подгответе го доматниот сос. Доматите ставете ги во зовриена вода и оставете ги да стојат така околу 2-3 минути, а потоа излупете ги и исечете ги на мали коцки. Потоа во тава на оган загрејте малку маслиново масло и додајте ги доматите. По желба додајте малку босилек и посолете по вкус.
  2. Во поголем сад ставете ги сите состојки и со помош на рацете соединете ги добро. „Месете“ додека се формира изедначена смеса.
  3. Кога состојките се добро соединети, од смесата обликувајте ќофтиња со големина на топчиња за голф.
  4. Ќофтињата ставете ги во претходно припремениот доматен сос и оставете ги да крчкаат на тивка температура додека доматите се претворат во кремаст сос.
  5. Исцедените тестенини сервирајте ги во чинија, а потоа врз нив ставете од готовите ќофтиња и сосот. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Тестенини со доматен сос и колбаси.

Сподели: